Rechter zet vraagtekens bij verbod op buitenlandse goksites
In een tussenvonnis heeft de rechtbank Arnhem grote vraagtekens gezet bij het Nederlands gokbeleid. De stichting de Nationale Sporttotalisator, de exploitant van de gokproducten Lotto, Toto, Lucky Day en De Nederlandse KrasLoterij, eist dat het Engelse bedrijf Ladbrokes haar goksites ontoegankelijk maakt voor Nederlanders. Eerder heeft de rechter 21 buitenlandse gokbedrijven opdracht gegeven geen Nederlanders meer toe te laten op hun websites. De gokbedrijven zijn in 10 verschillende landen gevestigd, van belastingparadijs Antigua tot Canada en Australië. Ook Holland Casino heeft via de rechter dergelijke blokkades afgedwongen tegen twee gokbedrijven op de Nederlandse Antillen.
De rechter is in het nieuwe tussenvonnis echter van mening dat het Nederlandse gokbeleid een verbod op buitenlandse sites niet rechtvaardigt. Het beleid is volgens de rechter namelijk zo liberaal dat het tegengaan van gokverslaving niet langer de reden kan zijn om buitenlandse aanbieders via internet te weren. “Vooralsnog oordeelt de rechtbank dat het Nederlandse kansspelbeleid [..] ook bij inachtneming van de aan de overheid toekomende beoordelingsvrijheid onvoldoende restrictief is om te rechtvaardigen dat aanbieders van buitenlandse kansspelen wordt verboden op de voet van artikel 49 EG-verdrag hun diensten in Nederland te verrichten.”
In principe moet Nederland activiteiten van kansspelaanbieders uit andere EU-landen toestaan. Binnen de grenzen van het EG-verdrag kan elke lidstaat zelf bepalen welke regels hij stelt aan de toelaatbaarheid van het aanbieden van kansspelen. Dit betekent dat toepassing van de nationale wetgeving niet mag leiden tot ongerechtvaardigde beperkingen van het vrij verrichten van diensten.
Volgens een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in november 2003 mag zo’n verbod op buitenlandse sites binnen de EU alleen, als nationale vergunninghouders en de staat zelf genoeg doen om gokverslaving en fraude tegen te gaan. Juist op dit punt veegt de Rechtbank Arnhem de vloer aan met het Nederlands gokbeleid. “Iedere Nederlander kan echter ervaren dat de vergunninghouders met hun marketingactiviteiten alomtegenwoordig zijn in de Nederlandse samenleving. Rondom de trekkingen van de verschillende loterijen worden wekelijks wervende shows op TV of de radio georganiseerd. [..] Ook via de post, internet en de krant wordt reclame – ongevraagd – toegezonden. Daarin worden ook gratis loten aangeboden, ook krasloten, die door hun short odd karakter een kans op verslaving hebben. Op de website van de Lotto dwarrelen permanent eurobiljetten over het beeldscherm. Er reizen rijdende reclamekaravanen door het land, met bekende Nederlanders als ‘ambassadeurs’ voor de loterijen. De gekozen formuleringen in de reclame-uitingen lijken niet te getuigen van zorgvuldigheid en evenwichtigheid, maar komen eerder opdringerig en geëxalteerd over. [..] Zonder nadere verklaring ziet de rechtbank niet in dat deze marketingactiviteiten en strategieën passen in een overheidsbeleid, dat erop is gericht de mogelijkheid tot deelname aan kansspelen echt te verminderen.”
Alvorens de rechter tot een definitieve uitspraak komt, moet minister Donner voor 15 september daarom aan de rechtbank uitleggen “of er in weerwil van de hierboven geformuleerde bedenkingen niet toch kan worden gesproken van samenhangende en stelselmatige beperkingen van het vrij verrichten van diensten”.
De buitenlandse goksites die eerder een verbod kregen opgelegd om Nederlanders toe te laten, blokkeren hun diensten nu op basis van (Nederlandse) IP-nummers.
- Tussenvonnis rechtbank Arnhem (02.06.2004) http://www.rechtspraak.nl/uitspraak/show_detail.asp?ui_id=61064
- Netkwesties: Bommetje onder verbod op goksites (03.06.2004) http://www.netkwesties.nl/editie98/artikel2.php
Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.