• Menu

0 recente resultaten

Brein financiert zaak bij Hoge Raad tegen Lycos

De Tilburgse advocaat en postzegelhandelaar Pessers krijgt hulp van de stichting Brein in de rechtszaak tegen Lycos. De uitspraak over het uitleveren van de identiteit van een gebruiker van Lycos is voor Brein zo belangrijk dat zij de kosten voor haar rekening neemt. De auteursrechtenorganisatie heeft daartoe de juristen Dirk Visser en Antoon Quaedvlieg in de arm genomen. Brein levert namens Pessers de argumenten aan en betaalt ook de advocaten.

Internet portal Lycos had cassatie ingesteld bij de Hoge Raad tegen een uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof. Eind juni 2004 is Lycos veroordeeld tot afgifte van NAW gegevens van een van haar klanten aan een derde. In deze principiële zaak ging het om de vraag of de provider Lycos verplicht was de persoonsgegevens van één van zijn abonnees aan een derde, Pessers, bekend te maken. Pessers was van mening dat de betreffende abonnee onrechtmatig jegens hem had gehandeld. Het Hof oordeelde dat er weliswaar geen sprake was van onmiskenbaar onrechtmatig handelen door de abonnee, maar dat Lycos toch verplicht was de gevraagde gegevens te verstrekken.

Een anonymus publiceerde op lycos.nl een website, waarin hij of zij Pessers van fraude beticht en tevens oproept om gevallen van fraude te melden bij een bepaald e-mailadres. Na klachten van Pessers wordt de site weggehaald en vervangen door de tekst: ”Site removed to avoid legal actions!!”. Pessers eist vervolgens dat Lycos naam, adres en geboortedatum van de betreffende websitehouder bekend maakt. Na de uitspraak van de rechtbank Haarlem in september 2003 draagt Lycos de gegevens over aan Pessers. Dan blijkt echter dat de gebruiker aan Lycos een vals adres heeft opgeven. Pessers start een kort geding tegen Lycos waarin hij eist dat de ISP op andere manieren probeert het juiste adres te achterhalen. Hier gaat de rechter in een uitspraak op 1 april 2004 echter niet in mee. Lycos hoeft alleen de gegevens over te dragen die haar bekend zijn.

Pessers is van mening dat Lycos niet genoeg gedaan heeft om de identiteit van de gebruiker te achterhalen. Ook kan de vraag aan de orde komen of Lycos verplicht kan worden om identiteitsgegevens van gebruikers te verifiëren.

Het verbaast Lycos niet dat Brein Pessers te hulp is geschoten. “Dat toont nogmaals het belang van deze zaak aan. De uitspraak is cruciaal voor de Nederlandse internetproviders”, aldus een woordvoerder in Webwereld.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.