Nieuwe wet DNA-onderzoek in werking
Per 1 februari 2005 is de Wet ‘DNA-onderzoek bij veroordeelden’ van kracht. Vanaf die datum moeten mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarop in de wet een gevangenisstraf staat van maximaal vier jaar of meer, verplicht celmateriaal afstaan.
In de eerste plaats zal de afname plaatsvinden bij personen die veroordeeld zijn (of worden) voor een gewelds- of zedendelict. Naar verwachting zal de DNA-databank nog dit jaar worden uitgebreid met 9.000 persoonsprofielen van veroordeelden. Op dit moment heeft Justitie al 6.000 profielen waarvan het DNA-materiaal en de identiteit van betreffende persoon aan elkaar gekoppeld zijn. In de komende jaren zal dit aantal met enkele tienduizenden stijgen. Alle DNA-profielen worden getoetst aan onbekende profielen uit de huidige DNA-databank wat kan leiden tot ‘hits’ en nieuwe impulsen aan bestaande opsporingsonderzoeken.
De invoering van de wet gebeurt in fases. Eerst wordt DNA afgenomen bij mensen die zijn veroordeeld voor ernstige gewelds- en zedendelicten zoals moord, doodslag, zware mishandeling, verkrachting, mensenroof, gijzeling en kaping. In een latere fase komen ook de mensen aan de beurt die zijn veroordeeld voor minder ernstige delicten.
Het afnemen van DNA vindt plaats door een wattenstaafje of zacht borsteltje langs de binnenkant van de wang slijm af te nemen. Het DNA-onderzoek zelf vindt plaats in het laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dit instituut beheert ook de DNA-databank. Hoe lang DNA-profielen bewaard worden, hangt af van het strafbare feit waarvoor iemand is veroordeeld. Als in de wet een strafbaar feit van 6 jaar of meer wordt gesteld, dan blijven de gegevens 30 jaar bewaard. Voor minder zware delicten, met een strafmaximum van 6 jaar, mogen het celmateriaal en het DNA-profiel niet langer dan 20 jaar bewaard blijven. Bezwaar maken tegen de afname van DNA-celmateriaal is niet mogelijk. Afname vindt, na bevel van de officier van justitie, altijd plaats.
- Justitie folder: De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden (januari 2005) http://159.46.248.3/Images/11_61827.pdf
- Project Uitbreiding DNA-onderzoek in Strafzaken http://www.dnasporen.nl/
Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.