XS4ALL daagt staat om kosten aftappen
Internetprovider XS4ALL is een rechtszaak begonnen tegen de staat om de kosten vergoed te krijgen van het aftapbaar maken en houden van haar netwerk. De rechtszaak loopt vooruit op het voorstel voor een bewaarplicht verkeersgegevens.
XS4ALL heeft naar eigen zeggen sinds eind 2001 een half miljoen euro geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting tot aftapbaarheid. Door de snelle groei van het aantal klanten en de nog snellere groei van het internetgebruik verwacht XS4ALL komende jaren nieuwe hoge investeringen te moeten doen. De provider vindt het onredelijk dat de staat deze kosten niet vergoedt. “Providers hebben immers geen enkel voordeel van deze investeringen die worden gedaan in het algemene belang van opsporing van strafbare feiten”, aldus XS4ALL.
De Telecommunicatiewet uit 1998 verplicht telecomaanbieders om hun diensten en netwerken aftapbaar te maken. Sinds 2001 moeten ook internetproviders volledig aftapbaar zijn. De staat vergoedt alleen de administratieve kosten van het uitvoeren van een tapbevel, niet de investeringen in de aanschaf en het onderhoud van de tapapparatuur. De provider vindt dat door het afwentelen van de kosten op de aanbieder de Nederlandse staat onvoldoende geprikkeld wordt om bij de invoering van aftapverplichtingen een afweging te maken tussen kosten en baten. Bovendien belemmeren de aftapverplichtingen de invoering van nieuwe diensten zoals VPN, VoIP en IPv6. In andere Europese landen krijgen aanbieders wel de kosten vergoed. Dat zet Nederlandse aanbieders op een concurrentieachterstand.
XS4ALL wil vooral ook duidelijkheid vanwege de Europese plannen voor een bewaarplicht verkeersgegevens. Minister Donner heeft in de Tweede Kamer laten weten dat hij geen voorstander is van een vergoeding voor de kosten die aanbieders moeten maken om alle verkeersgegevens op te slaan.
- XS4ALL daagt staat om kosten aftappen (07.03.2005) http://www.xs4all.nl/nieuws/bericht.php?taal=nl&id=616&msect=nieuws
Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.