Bits of Freedom draait open en vrije software
- 10 februari 2010
Het is even stil bij ons, maar we zitten niet stil. Zo hebben we eindelijk op onze eerste computer Ubuntu geinstalleerd. Ubuntu, een Linux-variant, is een open en vrij besturingssysteem: een alternatief voor Mac OS X en Windows. Waarom?
Als je communicatievrijheid en privacy belangrijk vindt, draai je bij voorkeur open source software (ook wel afgekort als FLOSS). FLOSS wordt uitgebracht onder een licentie die de gebruiker veel vrijheid geeft: de vrijheid om de werking te bestuderen, om de software aan te passen, om deze met anderen te delen en om de software te gebruiken voor iedere toepassing. Bovendien is de broncode van de software – de software “onder de motorkap” – beschikbaar. Deze licenties waren de inspiratie voor de Creative Commons-licenties, die de gebruiker ook veel vrijheid geven.
Doordat FLOSS de gebruiker het recht geeft om de software voor alle toepassingen te gebruiken, geeft het de individuele gebruiker veel vrijheid. En als een bepaald onderdeel van de software je niet bevalt, dan pas je de software gewoon aan. Dat is anders dan bijvoorbeeld Apple’s iPhone of iPad, waarbij Apple via de App-store precies controleert welke programma’s je wel en niet mag draaien (tenzij je die beperkingen hebt verwijderd).
Het is ook goed voor privacy, omdat je altijd kan nagaan hoe de software werkt. Je kan dus altijd controleren of data wordt verstuurd naar overheden of bedrijven. En mocht je een achterdeurtje vinden, dan kan je dat altijd weer verwijderen.
Ubuntu is gratis en heel makkelijk te installeren. Volg gewoon de instructies op de site. Er zijn ook andere Linux-varianten van besturingssystemen te vinden, zoals Debian en Red Hat. Meer informatie over FLOSS is te vinden op de site van GNU.
Afbeelding van Mess of Pottage, uitgebracht onder de Attribution 2.0 Generic Creative Commons-licentie.
Update 10 februari 2005: KDE veranderd in Red Hat; dank @Bastiaan.