• Menu

0 recente resultaten

Anti-namaakverdrag richt pijlen op hart van internet

Officieel nog geheim, maar eigenlijk ligt alles al op straat. Ditmaal is niet een deel, maar de complete onderhandelingstekst van het anti-namaakverdrag ACTA gelekt. Een grondige analyse van het omvangrijke stuk kost tijd, maar een ding is alvast duidelijk: er wordt hard gelobbied om de aansprakelijkheid van providers uit te breiden.

Een deel van de voorgestelde bepalingen kennen we in Europa al: zo is een inbreukmakende distributeur ook nu al verplicht informatie te verstrekken over zijn distributiekanalen, en is een inbreukmaker verplicht de advocatenkosten van de wederpartij te vergoeden. Ook kan men in Nederland nu al via een kort geding een verbod op auteursrechtinbreuk afdwingen.

Maar nieuw is dat pogingen worden gedaan om de aansprakelijkheid van tussenpersonen in dit geheime document op te rekken. Tussenpersonen zouden slechts niet aansprakelijk zijn, als zij een beleid hanteren dat erop gericht is om auteursrechtinbreuk te voorkomen. De Verenigde Staten noemt als voorbeeld van zo een beleid dat gebruikers van internet worden afgesloten na herhaaldelijke auteursrechtinbreuk (zie ook hier).

Een uitbreiding van de aansprakelijkheid van tussenpersonen zou niet goed zijn voor internet zoals we het kennen. Zodra tussenpersonen zich moeten gaan bemoeien met het verkeer van hun gebruikers, worden zij geacht politieagent te spelen van de contentindustrie. Met omstreden technologie zoals Deep Packet Inspection zullen ze uiteindelijk alle verkeer moeten gaan controleren en waar nodig blokkeren. Dat is in strijd met het communicatiegeheim en de communicatievrijheid.

Het document is gepubliceerd via Franse digitale burgerrechtenbeweging La Quadrature du Net. Het lijkt authentiek, en is gedateerd januari 2010.

De afbeelding is gebaseerd op “Piraten, aus Lego” van playroughde, uitgebracht onder een Creative Commons Generic 2.0 licentie.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiƫle supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiƫle supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.