• Menu

0 recente resultaten

Nederland hypocriet over internetfilters

Buitenlandse Zaken kondigt vandaag (25 mei) aan dat zij internetcensuur in het buitenland samen met haar Franse ambtgenoot gaat bestrijden (zie onder). Een goed streven, zou je zeggen, maar hoe zit het eigenlijk met de internetcensuur in Nederland? Niets om trots op te zijn. Dus, Verhagen: wilt u ook voor Nederland die “concrete maatregelen tegen internetcensuur” treffen?

Want ook in Nederland wordt gewerkt aan een internetfilter. Maar in Nederland gebeurt dat niet op grond van een wet, en drukt het Ministerie van Justitie zijn plan in achterkamertjes met providers door. Hierdoor tasten we in het duister over de inhoud van de afspraken. En alleen in Nederland weten we niet welke websites op de lijst komen, want die lijst zal niet openbaar worden gemaakt. Hierdoor is controle door een onafhankelijk orgaan dus niet mogelijk. En alleen in Nederland bestaan geen juridische waarborgen als je onterecht op de lijst wordt geplaatst. Zodat we zijn overgeleverd aan de goede wil van degene die de zwarte lijst bijhoudt.

Met alle respect, Maxime Verhagen, maar de pot verwijt de ketel. Onder het bewind van uw partijgenoot minister Hirsch Ballin wordt er juist alles aan gedaan om het Nederlandse internet te censureren.

Om met uzelf te spreken: “vrijheid van meningsuiting geldt overal, ook op internet”. Dus stop die rampzalige plannen van uw partijgenoot, in plaats van dictatoriale regimes langs een meetlat te leggen waar Nederland zelf schandalig slecht bij afsteekt.

Persbericht MinBuZa (25 mei):

“Nederland en Frankrijk willen gedragscode internetvrijheid

Nederland en Frankrijk nemen het initiatief voor het opstellen van een internationale gedragscode voor internetvrijheid. Dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en zijn Franse ambtgenoot Kouchner vandaag in Rotterdam bij besprekingen overeengekomen.

“Vrijheid van meningsuiting geldt overal, ook op internet,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Maar in veel landen worden mensen vervolgd vanwege het uiten van hun mening online. We willen concrete maatregelen tegen internetcensuur.”

Een internationale gedragscode kan bijvoorbeeld richtlijnen geven voor de export van internetfilters. Landen en bedrijven die de gedragscode onderschrijven, kunnen er zeker van zijn dat technologie niet wordt gebruikt voor censuur van internet.

Nederland en Frankrijk nodigen andere landen, internationale instellingen, maatschappelijke organisaties, ICT-bedrijven, academici en mensenrechtenverdedigers aan het begin van de zomer uit om in Parijs te spreken over een gedragscode.

Verder zullen de deelnemers bekijken hoe internetvrijheid een juridische basis kan krijgen, hoe internetcensuur door staten kan worden gemonitord en hoe mensenrechtenverdedigers, die gebruik maken van internet, kunnen worden ondersteund.

Nederland en Frankrijk werken in de EU gezamenlijk aan voorstellen voor de beperkingen op de uitvoer van internetfiltertechnologie naar Iran. Iran censureert het internet mede met technologie die afkomstig is van Europese bedrijven.”

De afbeelding is gebaseerd op een foto van zensursula, “2009_06_20_121454”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.