Politierapport over High Tech Crime ongenuanceerd
- 23 augustus 2010
“Cybercrime in Nederland groeit exponentieel”, koppen NU.nl en Webwereld. Dat staat namelijk in een recent rapport (PDF) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Wij hebben na lezing onze digitale sloten voor de zekerheid nog even goed gecheckt. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Over 0.07% van alle criminaliteit in Nederland.
In het rapport en de berichtgeving wordt een doemscenario van Ongrijpbare Criminelen op het Gevaarlijke Internet geschetst. Maar de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vrij ontnuchterend:
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Met 901 geregistreerde misdrijven, maakt ‘computercriminaliteit’ 0.0007% 0.07% van alle criminaliteit in Nederland uit. Niet bepaald veel. In 2008 werden tien keer zoveel gevallen van ‘valsheid in geschriften’ [sic] geregistreerd. En in datzelfde jaar is het aantal breedband internetverbindingen in Nederland blijven stijgen.
Cybercrime moet niet gebagatelliseerd worden, maar het moet ook zeker niet overdreven worden. “High Tech Crime”, zoals het KLPD het noemt, zal natuurlijk niet altijd geregistreerd worden, maar deze cijfers worden dan ook achterwege gelaten in het rapport. Ook ontbreekt in het rapport het besef, dat aan een sterke toename van internetgebruik – zowel in aantal verbindingen als in verkeer over die verbindingen – een toename aan daaraan gerelateerde criminaliteit helaas inherent is.
Ons advies: breid eerst de expertise van de opsporingsdiensten uit en kijk dan pas naar uitbreiding van de bevoegdheden. Het is daarom goed dat één officier van justitie zich sinds begin 2009 is gaan specialiseren in cybercrimezaken. Maar we zijn minder enthousiast over het recent gelanceerde wetsvoorstel versterking bestrijding cybercriminaliteit, dat een gevaar is voor de vrijheid van meningsuiting en privacy op internet, en waarvan nut en noodzaak niet is bewezen.
Wil je jezelf na het lezen van dit bericht beschermen tegen cybercriminelen? Ga dan aan de slag met Webwijs, onze zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers.
UPDATE (31.08.10): Percentage is aangepast na comment van ‘Ivo’.