Enemies of the internet. Frankrijk bijna. Nederland niet. Terecht?
Op dinsdag 13 maart 2012 heeft Reporters Without Borders haar nieuwe lijst van “Enemies of the Internet” gepubliceerd. In het rapport worden voor de hand liggende autoritaire regimes genoemd, maar ook een land als Frankrijk. Waarom wordt Frankrijk besproken? En nog belangrijker: hoe zit het met Nederland?
“Enemies of the Internet” zijn volgens Reporters Without Borders landen die internetvrijheid ernstig beperken, bijvoorbeeld door internettoegang te blokkeren of internetverkeer te monitoren. Voorbeelden zijn Egypte, waar de overheid tijdens de demonstraties in febuari 2011 het internet vijf dagen lang afsloot; Tunesië waar bepaalde websites worden geblokkeerd; en China die het meest ‘geavanceerde’ internetcensuur- en surveillancesysteem gebruikt.
Maar niet alleen landen zoals Egypte, Tunesië en China staan in het rapport. Ook Frankrijk wordt genoemd als “country under surveillance”. Frankrijk verdient die vermelding onder meer vanwege de HADOPI-wet, ook wel bekend als de ‘three-strikes’ wet. Op grond hiervan kunnen Franse internetgebruikers die drie keer zonder toestemming filesharen, van het internet worden afgesloten. Ook kunnen websites om verschillende redenen worden geblokkeerd in Frankrijk. Daarnaast is een aantal Franse bedrijven betrokken bij het afluisteren van burgers in andere landen: zo leverde technologiebedrijf Amesys aftaptechnologie aan Libië.
Dit roept de vraag op: hoort Nederland ook op de lijst? Nederland scoort op een aantal punten erg slecht:
- Zo is het in Nederland ook mogelijk om websites te blokkeren. Op 1 februari 2012 besloot de rechtbank in Den Haag om internetproviders te dwingen The Pirate Bay te blokkeren. Ondertussen werkt staatssecretaris Teeven aan een wetsvoorstel om dat nog makkelijker te maken.
- De bewaarplicht in Nederland verplicht internetproviders en telecombedrijven om gegevens over internet- en telefoniegebruik gedurende 6 tot 12 maanden te bewaren. Bits of Freedom is voor het afschaffen van de bewaarplicht, omdat dit één van de grofste schendingen van jouw privacy is.De Europese Commissie werkt op dit moment aan een herziening van de bewaarplicht en de Nederlandse regering zet zich juist in vóór de bewaarplicht.
- Ondertussen onderzoekt de Nederlandse overheid of ze niet nog veel verder moet gaan door Nederlandse veiligheidsdiensten meer mogelijkheden te geven voor het aftappen van alle internetverkeer, bijvoorbeeld door middel van een permanente internettap op de knooppunten van het internet.
Aan de andere kant steunt de Nederlandse regering wel netneutraliteit en wil ze dit verankeren in de wet. Minister Rosenthal maakt ook geregeld mooie sier met internetvrijheid. Nederland staat dan ook nog niet op het “Enemy of the Internet”-lijstje van Reporters without Borders, maar ook zeker niet op het “Defender of the Internet”-lijstje van Bits of Freedom. Tijd dat dat verandert.