Internet 101 voor parlementsleden: een geslaagde bijeenkomst
Gisteren hielden we voor parlementsleden onze workshop ‘Internet voor beleidsmakers’. Wat is er besproken en wat hebben de parlementsleden geleerd? Een kort verslag van de eerste internetles in het Nederlandse parlement.
In de workshop legden we de techniek achter het internet uit. CDA-kamerlid Peter Oskam heeft daartoe het initiatief genomen en het was de eerste keer dat er iets dergelijks is georganiseerd. Internetondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten en cybersecurity-promovendus Axel Arnbak waren de sprekers. Boris heeft verteld over de basics van internetblokkades: op welke manier kan je informatie proberen te blokkeren, wat zijn de voor- en nadelen en hoe makkelijk zijn die blokkades te omzeilen? Axel besprak aan de hand van de ‘reis’ van een Facebook-update – van mobiele telefoon, naar zendmast, via internetkabels tot de server in Amerika – waar informatie allemaal kan worden afgeluisterd en gemanipuleerd (zie hieronder voor hun presentaties).
Er waren zes kamerleden en ongeveer tien ondersteunende stafleden aanwezig. Dat klinkt misschien als weinig, maar we begrijpen dat dat voor dit soort workshops een goede opkomst is. Kamerleden hebben natuurlijk een drukke agenda en vooral voor de kleine partijen is het moeilijk om alle vergaderingen te volgen. Het was ook mooi om te zien dat er aanwezigen van veel verschillende partijen waren: CDA, CU, VVD, PvdA, D66 en PvdD schoven aan. En dat ziet er ongeveer zo uit:
We hebben van tevoren een aantal vragen gekregen over waarom de vergadering besloten was – dat betekende namelijk dat er geen publiek of pers bij kon zijn en dat we geen opnames konden maken. Dit was niet onze keuze, maar bij nader inzien was het wel een goede keuze. Juist door die beslotenheid konden kamerleden vragen stellen en hoefden ze niet direct politiek stelling te nemen.
De aanwezigen hebben ook een gidsje gekregen over hoe het internet werkt. Dat gidsje is gebaseerd op een gids van onze Europese koepelorganisatie EDRi: How the Internet Works. Onze vrijwilligers hebben het vervolgens vertaald en vooral Menso Heus heeft veel werk gedaan aan het verbeteren van de tekst. Veel dank Menso! Download het gidsje hier:
Het is een eerste versie van het gidsje. Mocht je het gidsje willen verbeteren: graag! Neem contact met ons op zodat we kunnen kijken hoe je het beste kan helpen.
De presentatie van Boris kun je hier downloaden:
De presentatie van Axel kun je hier downloaden:
Aan het einde van de workshop bespraken we ook of het nuttig is om dit soort cursussen vaker te organiseren. De aanwezigen waren enthousiast, dus wij gaan kijken of we daaraan opvolging kunnen geven. Wordt vervolgd!