Wetsvoorstel meldplicht datalekken niet waterdicht
- 08 juli 2013
Middenin alle PRISM-onthullingen is ook het wetsvoorstel voor een meldplicht datalekken gepubliceerd. Omdat Bits of Freedom hier hard voor heeft gestreden is het nu tijd om te kijken wat er van onze voorstellen is overgenomen.
Allereerst: een meldplicht datalekken is broodnodig. Het houdt in dat bedrijven verplicht worden jou en het Cbp op de hoogte te stellen als ze informatie over jou hebben gelekt. Op die manier kun jij dan maatregelen nemen om je informatie te beschermen. We waren daarom blij toen de minister op 20 juni het wetsvoorstel meldplicht datalekken naar de Tweede Kamer stuurde. Helaas bevat het voorstel een nogal beperkte definitie van het begrip ‘datalek’. De minister heeft er niet voor gekozen om een belangrijke aanbeveling van Bits of Freedom voor een bredere definitie over te nemen. Daardoor worden nu gevallen waarbij persoonlijke informatie gelekt is zonder dat er sprake is van een inbreuk op beveiligingsmaatregelen niet als lek gezien. Alleen gevallen waarbij beveiliging is doorbroken, tellen als een lek.
To be continued in Brussels
Ook jammer: wij hebben er voor gepleit dat datalekken niet alleen aan een toezichthouder worden gemeld, maar ook aan de persoon waar het over gaat – aan jou dus. Dat voorstel is ook niet overgenomen: in de meeste gevallen hoeven bedrijven alleen het Cbp op de hoogte te stellen van een lek. Jij wordt alleen geïnformeerd als het lek ‘waarschijnlijk ongunstige gevolgen heeft voor je persoonlijke levenssfeer’. Dat is vrij vaag en subjectief.
We zijn wel blij met de verhoging van de boetes die het Cbp op kan leggen bij een datalek. Dat is in het nieuwe voorstel verhoogd van EUR 200.000 naar EUR 450.000. Zo’n maximumbedrag zal er hopelijk voor zorgen dat bedrijven en overheiden beter hun best gaan doen om jouw data zo goed mogelijk te beschermen.
Kortom, we zijn niet erg onder de indruk van het voorstel, al is het een stap vooruit. Daarom blijven we in Brussel vechten voor betere regelgeving. Hopelijk luisteren Europese politici beter dan Nederlandse!