Websiteblokkades: een juridisch steekspel buiten het parlement
Vandaag is de hoorzitting bij het Hof Den Haag in het hoger beroep over de blokkade van The Pirate Bay. De advocaten van Ziggo en XS4All kruisen de degens met de advocaten van Brein. Centraal staat de vraag of een internetprovider gedwongen kan worden om een hele website te blokkeren.
Daar is juridisch veel over te zeggen. Zo is het de vraag hoe zo een gebod zich verhoudt tot het grondrecht op communicatievrijheid, omdat hiermee de toegang tot rechtmatige informatie wordt geblokkeerd, nu en in de toekomst. Ook zijn er vraagtekens te plaatsen bij de effectiviteit van zo een maatregel: het is immers doodeenvoudig om die blokkade te omzeilen.
Maar Bits of Freedom is vooral bezorgd over de maatschappelijke gevolgen van websiteblokkades. Geven we daarmee niet toe aan de wensen van een industrie die jaren vooral heeft geïnvesteerd in het tegengaan van concurrentie, en haar online aanbod pas de laatste jaren mondjesmaat aan het uitbreiden is?
Het is dan ook niet gek dat het parlement al twee jaar geleden jaar duidelijk heeft gemaakt dat websiteblokkades wat haar betreft geen oplossing zijn. En zelfs de regering heeft toegezegd af te zien van het daaraan gerelateerde downloadverbod.
Het auteursrecht moet worden gemoderniseerd: kunstenaars hebben recht op een eerlijke vergoeding voor hun werk. Maar dit is niet op de oplossing. We moeten naar een systeem waar fans zoveel mogelijk van entertainment kunnen genieten en kunstenaars betaald worden.