• Menu

0 recente resultaten

ISDS in de koelkast

De Europese verkiezingen naderen, Obama komt binnenkort naar Nederland, de NSA leest alvast mee. Je zou bijna vergeten dat er intussen druk wordt onderhandeld over een vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. Hoog tijd voor een update dus!

Briefing
We zijn kort geleden aanwezig geweest bij een briefing van het Ministerie van Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking over de voortgang van de onderhandelingen van investeringsverdragen. Er was specifiek aandacht voor het beschermingsmechanisme voor investeerders in het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten (TTIP).

ISDS
In TTIP komt mogelijk een investeringsbescherming (ISDS) die bestaat uit de mogelijkheid voor investeerders om staten aan te kunnen klagen voor verlies van inkomsten door wijzigende wetgeving. Oorspronkelijk was dit om investeerders te beschermen tegen onteigening door corrupte regimes, maar intussen worden deze beschermingsmechanismen steeds vaker ingezet voor andere doeleinden. Met grote financiële risico’s voor landen die hun beleid willen wijzigen. Zo is Uruguay door sigarettenfabrikant Philip Morris aangeklaagd voor twee miljard dollar voor het voeren van rookontmoedigend beleid.

Openbare consultatie
Intussen komt er steeds meer verzet tegen dit soort beschermingsregimes. Wij zijn hier, net als andere burgerrechtenorganisaties, milieuactivisten en academici, zeer kritisch over. Nederland doet onderzoek naar de impact en wenselijkheid van ISDS en andere Europese landen zijn eveneens terughoudend.

De druk van de Europese landen, politici, NGO’s en de media heeft er nu voor gezorgd dat de Eurocommissaris voor Handel Karel de Gucht, tot grote verrassing van alles en iedereen, heeft aangekondigd om in maart een openbare consultatie over ISDS te starten. Wij gaan hier natuurlijk op reageren, maar we horen tegen die tijd ook graag jouw visie hierover.

Daarnaast houden we ook de vinger aan de pols als het gaat om transparantie en de bescherming van onze digitale burgerrechten, bijvoorbeeld door de opname van privacybeperkende bepalingen. Een groot probleem hierbij is dat de onderhandelingen geheim zijn. En dat betekent dat we waarschijnlijk pas de daadwerkelijke bepalingen kunnen zien als het verdrag getekend moet gaan worden. Dat doet je ergens aan denken, nietwaar?

Binnenkort meer!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.