De week in 367 woorden
- 09 augustus 2014
We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: racistische apps in de appstore, filmpjes van hertjes die worden geaaid, policeporn op reddit… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 367 woorden.
Deze week:
- …waren we bij ons Ministerie van Veiligheid
en Justitieom over een aantal van zijn Wob-verzoeken te praten. Onze Wob-administratie kostte ook tijd deze week en blijft een hels karwei. - …zijn we begonnen aan een toer van alle bedrijfssupporters van Bits of Freedom. We zijn benieuwd naar de redenen dat ze supporter zijn geworden, wat ze de belangrijke elementen aan ons werk vinden en of ze ideeën hebben over hoe we meer supporters kunnen vinden.
- …waren we volop in het nieuws om de ‘class action suit’ van Max Schrems tegen Facebook te duiden.
Het nieuws van de week:
Gamma International is gehackt. Het bedrijf achter FinSpy, spionage-software voor opsporingsdiensten, blijkt ook aan de Nederlandse politie te hebben geleverd. Wij vragen ons af waarom we software kopen met functionaliteit die in Nederland niet mag en dan van een bedrijf dat zijn zaken niet op orde lijkt te hebben en levert aan regimes die burgerrechten niet hoog in het vaandel hebben staan. We verwachten snel tekst en uitleg van het Ministerie.
Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads
- Generaal buiten dienst Keith Alexander (je weet wel, de meneer met de Star Trek-fetish) kan voor één miljoen dollar per maand ingehuurd worden voor het geven van advies over cybersecurity. Lees in dit artikel van Foreign Policy over hoe hij zijn aanpak heeft gepatenteerd.
- De Correspondent is een samenwerking aangegaan met The Intercept en publiceerde deze week een vertaling van een artikel over de watchlist van de Amerikaanse regering. Lees ook de analyse van Maurits Martijn.
- Een paar weken terug was ‘canvas fingerprinting’ als nieuwe methode om mensen online te volgen volop in het nieuws. De auteurs van de studie leggen op het Freedom to Tinker-blog uit dat ‘cookie syncing’ eigenlijk nog problematischer is maar door de pers te moeilijk werd gevonden om goed uit te leggen.