De week in 380 woorden
- 23 augustus 2014
We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: geautomatiseerde ketchupflessen, ice-bucket-challenge-fail-compilaties, kunstenaars die met een robot en hun eigen bloed zelfportretten maken… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 380 woorden.
Deze week:
- …hebben we het gelekte CETA-verdrag verder uitgeplozen. Belangrijk, want dit verdrag geeft ons een aardig idee van hoe het aankomende TTIP-verdrag eruit gaat zien. Binnenkort onze analyse.
- …hebben we bezwaar gemaakt tegen de reactie op onze Wob naar een audit van afluisterapparatuur van de politie. Iemand was namelijk veel te ijverig geweest met de zwarte wegstreepstift.
- …is onze nieuwe stagiair Suzanne Hartholt begonnen, die bijzonder nuttig onderzoek gaat doen naar internationale verdragen.
Het nieuws van de week:
Het filmpje van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley veroorzaakte een Pavlov-reactie bij zowel politici als online diensten. CDA-leider Sybrand Buma pleit voor het strafbaar stellen van twitteren over de onthoofding. Twitter en YouTube zelf verwijderden alvast preventief alle filmpjes en screenshots van de onthoofding. En in Engeland is zelfs het kijken van de video bestempeld als ‘terroristische daad’. Wij vinden dit een onnodige en gevaarlijke inperking van het recht om jezelf te informeren en je mening te uiten. Wij kunnen prima zelf beslissen of we een video relevant of schokkend vinden, daar hebben we Twitter of Sybrand Buma niet voor nodig. En het verbergen van dit soort materiaal gaat niets oplossen in de strijd tegen extremisme, integendeel. We hopen dan ook dat het reflex van verbieden en verbergen snel wordt afgeleerd door beleidsmakers en dat het debat zich richt op fundamentele oplossingen.
Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads
- Morozov, in vorm als altijd, schrijft in een opiniestuk in de Financial Times dat Facebook meer inbreuk maakt op je persoonlijkheid dan op je privacy.
- Een aantal ‘giganten van het internet’, waaronder Bruce Schneier en Vint Cerf, vertelt op Wired wat er nodig is om het internet te redden.
- Voor de verandering eens een keer geen tekst, maar beeld: wij hebben met veel plezier gekeken naar Zomergasten met Ionica Smeets. Over het belang van nerds, de magie van priemgetallen, hun belang voor encryptie en nog veel meer.