De week in 378 woorden
- 11 oktober 2014
We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: de Flying Drone Rockstars, politici die ijsjes eten, een Yoda-poedel… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 378 woorden.
Deze week:
- …hebben we hard gewerkt aan de organisatie van de BBAX: de tiende editie van de Big Brother Awards, op 16 december in de Stadsschouwburg Amsterdam.
- …hebben we de stemming in de Tweede Kamer gevolgd over de versoepeling van de ‘cookiewet’. Het is goed dat de wet is toegespitst op privacyschendende cookies, maar jammer dat er is gekozen voor impliciete toestemming.
- …hebben we gereageerd op de brief van minister Opstelten, waarin hij bekent dat de politie inderdaad spyware gebruikt om op afstand in computers in te breken. Volgens de minister biedt de wet hier ruimte voor, maar wij vinden die interpretatie volstrekt onjuist.
Het nieuws van de week:
De AIVD heeft tussen september 2012 en augustus 2013 mensen onrechtmatig bespioneerd, concludeert toezichthouder CTIVD in een deze week verschenen rapport. Bovendien zijn er zogenaamde verschoningsgerechtigden – advocaten en artsen bijvoorbeeld – afgeluisterd. Verder vond de CTIVD dat er best statistieken openbaar gemaakt kunnen worden over het aantal taps, maar hield minister Plasterk dat tegen. Het enige dat niet geheim is, is dat het aantal afluisteroperaties toenam met 11% ten opzichte van het jaar ervoor. Gelukkig was KRO Reporter al naar de rechter gestapt om deze cijfers openbaar te krijgen en ook wij hebben een procedure lopen. Over zes weken weten we meer, dan doet de rechter uitspraak!
Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads
- Je hoort het vaker: het is óf privacy, óf gebruiksgemak. Ook blogger Dustin Curtis vond het nodig om deze valse tegenstelling weer eens uit de kast te halen. Dat was aanleiding voor Cole Peters om korte metten te maken met dit misleidende idee.
- De discussie over privacy wordt vaak in technologische en juridische termen gevoerd. Kate Murphy schrijft in de New York Times over het belang van privacy uit psychologisch en sociaal perspectief.
- Cory Doctorow was onlangs in Amsterdam om te praten over open source software, copyright en de strijd om digitale burgerrechten. Zijn hele presentatie kun je nu online terugkijken.