• Menu

0 recente resultaten

De week in 430 woorden

3D-standbeelden, rappers en Internet of Things. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 430 woorden.

Het nieuws van de week
Breed interpreteren, dat is wat de juristen van geheime diensten in Amerika deden met de wetteksten die de bevoegdheden van die diensten regelden. Veel te breed, vinden de Amerikaanse rechters in hoger beroep nu. In het lezenswaardige vonnis van afgelopen week onderstrepen de rechters de gevoeligheid van gedragsgegevens (de “metadata”). De huidige tijd maakt die data alleen maar gevoeliger, omdat vaker dan ooit die gegevens in een gestructureerde manier beschikbaar is en geautomatiseerd geanalyseerd kunnen worden. Bovendien kun je je als burger er eigenlijk ook niet meer onttrekken.

De rechters maken bovendien gehakt van de veel te brede interpretatie van de wet. Dat levert de facto een “geheime wet” op. En je kan niet met droge ogen beweren, zoals de Amerikaanse overheid dat deed, dat het parlement ergens mee ingestemd heeft als dat parlement niet wist waarmee zij instemde.

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • In New York werd het Snowden standbeeld heel snel door de autoriteiten weggehaald, terwijl je op de Alexanderplatz in Berlijn naast standbeelden van Snowden, Manning en Assange je mening kunt verkondigen. Mocht je zelf in de Snowden standbeelden-business willen gaan, dan kan dat ook met dit ‘print your own’ 3D-bestand.
  • Rhizome koppelt elk jaar een aantal kunstenaars aan een aantal techneuten om interessante kunst te maken. Zo werd Ai Weiwei gekoppeld aan Jacob Appelbaum. Lees op Fusion hoe die samenwerking in Beijing verliep.
  • Rapper-coder-kunstenaar Lena NW die bekend staat om haar zeer expliciet aankaarten van zaken als slut-shaming, Instagram-fame, de duistere kanten van sociale media, rapcultuur en campusverkrachting maakte samen met Costcodedreamgurl het browser-spel Viral, een stekende weergave van het internet. Terwijl je je avatar loslaat op sociale media laveer je door een verbluffende collage van memes, haters, snuff media, porno en zelf-commodificatie.
  • We zijn er inmiddels bekend mee dat algoritmes veel van ons doen en laten op het internet sturen, maar dit artikel in Slate magazine laat zien dat algoritmes steeds vaker ook in openbaar beleid worden gebruikt, om bijvoorbeeld risico-inschattingen te maken voor veiligheidsbeleid, maar ook voor sociale zekerheid. Dit artikel noemt niet alleen de risico’s daarvan, maar biedt ook enkele oplossingen.
  • De bedenker van de term Internet of Things, Kevin Ashton, zegt een daarover een aantal helder dingen in het Vlaamse De Tijd, bijvoorbeeld: “Het is  eenvoudig: iedereen moet de mogelijkheid hebben om een geïnformeerde  keuze te maken over het al dan niet vrijgeven van zijn persoonlijke  data. Als je ervoor kiest om dat niet te doen, moet je ook beseffen dat  je een aantal voordelen zult missen. Ik denk dat consumenten die  privacy-eisen steeds meer zelf op tafel zullen gooien.”

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.