De week in 292 woorden
- 18 juli 2015
Random klikkende muizen, verjaardagen en gewone mensen. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 292 woorden.
Het nieuws van de week
Dit moet wel de Week van de Transparantie zijn. Een journalist vond, diep weggestopt in het jaarverslag van het ministerie van Veiligheid en Justitie, cijfers over het aantal keer dan de politie vorig jaar telefonie- en internetverbindingen afluisterde. Het voornaamste dat opvalt: de politie maakt geen onderscheid meer tussen telefoongesprekken en internetverbindingen. De cijfers zeggen verder niet veel, zo wordt niet duidelijk hoeveel mensen nou precies worden afgeluisterd.
Deze week publiceerde ook Vodafone haar transparantierapport. Daarmee wil Vodafone inzichtelijk maken hoe vaak de overheid klantgegevens opvraagt. Helder wordt dat niet. Vodafone vindt dat de overheid met meer cijfers en uitleg moet komen. Zij roept daarom de ambtenaren op meer helderheid te geven. Daarmee negeert daarmee haar eigen verantwoordelijkheid. Wat Vodafone wel goed doet is, net als vorig jaar, het illustreren van de problematiek en gevoeligheden. Veel bedrijven zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen.
5 if-I-were-you-I-would-reads
- Wie geen genoeg kan krijgen van dingen die er vet uitzien: hier een aantal nieuwe infographics van het internet door Dean Pemberton.
- Ben je soms een beetje random over het internet aan het klikken? Deze muis doet precies hetzelfde.
- Google heeft per ongeluk cijfers gepubliceerd over het aantal gevallen waarin mensen vragen om links als zoekresultaat van hun naam te verwijderen. Daaruit blijkt dat 95% van de verzoeken komt van gewone mensen. Het bracht ook meteen de discussie op gang over de vraag of besluiten over zulke verzoeken wel bij het bedrijf zelf moeten liggen.
- Als we privacy alleen nog maar zien als handelsbarrière, bijvoorbeeld in het transatlantische verdrag TTIP, dan zijn we het grondrecht snel kwijt, schrijft Evgeny Morozov.
- Onze Amerikaanse collega-organisatie EFF, Electronic Frontier Foundation, heeft hun 25-jarig bestaan en hun successen gevierd. And they’re still going strong!