• Menu

0 recente resultaten

Europa wil dat entertainmentindustrie jouw uploads checkt

De Europese Commissie wil dat aanbieders van webhosting en platformen zoals Facebook monitoren wat hun gebruikers de wereld in slingeren: dan zou alles wat jij straks online zet straks eerst door een filter van de entertainmentindustrie gehaald worden.

Een nieuw voorstel van de Europese Commissie richt zich op “information hosting service providers that store and provide to the public access to large amounts of works”. Welke diensten dat precies zijn, is niet duidelijk, maar je mag er vanuit gaan dat aanbieders als Instagram, Facebook en ook de providers waar jij een website kunt plaatsen hieronder vallen. De Europese Commissie wil dat die aanbieders maatregelen nemen die er voor zorgen dat gebruikers niet langer auteursrechtelijk beschermd materiaal online zetten en met elkaar delen. De Commissie noemt daarbij expliciet het gebruik van “effective content recognition technologies”. Ze zegt dus eigenlijk: aanbieders moeten voortdurend gaan controleren wat gebruikers via hun dienst publiceren.

Het is belangrijk dat aanbieders dat niet hoeven te doen. Stel dat jij een dienst aanbiedt en gebruikers kunnen daarmee teksten, foto’s, filmpjes online zetten. En stel dat jij  aansprakelijk gehouden kunt worden voor de informatie die je gebruikers het internet op slingeren. Dan is het best logisch dat jij je gebruikers maar weinig vrijheid geeft. Better safe than sorry. Het is dan ook goed denkbaar dat jij je gebruikers goed in de gaten gaat houden om zeker te weten dat ze niets publiceren waar iemand anders jou straks voor aansprakelijk kan houden. Better very safe than sorry.

Een Europese wet die in de zomer van 2000 werd aangenomen regelt daarom een aantal belangrijke zaken. De aanbieder van een dienst die alleen maar internetverkeer doorgeeft, en verder dus niets met dat verkeer doet, kan niet aansprakelijk worden gehouden voor de doorgegeven informatie. Dat geldt ook voor de aanbieder die informatie tijdelijk opslaat, om de toegankelijkheid van die informatie te verbeteren – in technische termen: “caching”. Tenslotte geldt die uitzondering ook voor “hosters”, aanbieders van diensten waarop informatie door gebruikers worden gepubliceerd. Daarnaast staat er nog een belangrijke regel in die wet: aanbieders kunnen niet verplicht worden om hun gebruikers in de gaten te houden of actief op zoek te gaan naar informatie die inbreuk maakt op de rechten van anderen. Zo’n aanbieder kan alleen aansprakelijk gehouden worden als hij, bijvoorbeeld na een melding, weet heeft van inbreukmakende informatie én die informatie vervolgens niet snel genoeg ontoegankelijk maakt.

Met het nieuwe wetsvoorstel gooit de Europese Commissie die uitgangspunten overboord. Ze wil dat aanbieders van dat soort diensten hun gebruikers in de gaten gaan houden. Dat is natuurlijk al van de zotte. Ze wil bovendien dat alles wat jij online zet eerst door een soort filter gehaald wordt. Dat filter wordt, praktisch gezien, door de entertainmentindustrie beheerd. Dat betekent dat jij afhankelijk bent van hun goedkeuring. Het betekent ook dat een parodie, citaat of meme niet makkelijk door de beugel kan. En dat alles op een hele vage manier: ze passen die (goede!) oude regels niet aan, maar introduceren nieuwe die daarmee strijdig zijn. Snap jij het nog?

Het lijkt een beetje alsof iedereen in Brussel ligt te slapen. Daarom gaan we de komende maanden herrie schoppen bij de Europese parlementsleden. Zij zullen, als dit wetsvoorstel wordt besproken, duidelijk moet maken dat dit onacceptabel is. We hopen dat we niet de enige zijn, maar dat ook de Nederlandse hosters van zich laten horen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.