• Menu

0 recente resultaten

De week van schoonmakers van het internet, Facebook vs. Black Mirror en Super Mario AR

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Wie zorgt ervoor dat jij niets naars ziet op Facebook en YouTube?

Om te kunnen beoordelen of foto's wel door de beugel kunnen worden er door bedrijven als YouTube en Facebook duizenden content moderators ingehuurd. Deze mensen kijken dagenlang naar de meest verschrikkelijke beelden om te bepalen of ze wel of niet verwijderd moeten worden of dat er misschien zelfs aangifte moet worden gedaan. In dit artikel van GQ schrijft een oud medewerker in een team van Google hoe het voor hem was om 'schoonmaker' te zijn op het internet.

In een aflevering van Note to Self wordt er meegekeken met een moderator, maar komen ook de moeilijke vragen aan bod: Waarom worden de mensen die dit werk doen niet als volwaardige medewerkers gezien? Hoe zit het met vrijheid van meningsuiting en censuur? Hebben de platforms zelf verantwoordelijkheid voor wat er online staat door de manier waarop zij het mogelijk maken om materiaal te delen?

Online zoeken naar een huidziekte? Niet veel later info over die huidziekte op je deurmat!

In Amerika zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het koppelen van een online identiteit aan een offline identiteit. In een artikel in Gizmodo laten Kashmir Hill en Surya Mattu zien hoe ver dit kan gaan. Het bedrijf Acurian maakt bijvoorbeeld 'nep'-websites over onderzoek naar bepaalde medische aandoeningen. Deze zijn alleen maar bedoeld om gegevens te verzamelen en zo surfgedrag te koppelen aan een fysiek woonadres. Zo kon het (waarschijnlijk) gebeuren dat iemand die voor een vriend zocht naar een specifieke huidziekte een paar dagen later het aanbod in de brievenbus kreeg om mee te doen aan een medisch onderzoek.

 

Gaat Europa de monopoliepositie van de techgiganten aanpakken?

Veel van de problemen die we zien met de grote technologieplatforms als Google of Amazon worden veroorzaakt door het feit dat ze in hun markt een monopoliepositie innemen. De informatie-asymmetrie en het gebrek aan alternatieven zorgt voor afhankelijkheid voor gebruikers en werkt marktfalen in de hand. Wired schreef een lang artikel over hoe de toezichthouder voor competitie op de markt er nu van overtuigd is dat privacy in feite een antitrust issue is. Maakt Facebook bijvoorbeeld misbruik van haar macht door gebruikers akkoord te laten gaan met problematische voorwaarden?

Geen Facebook account? Dan ook niet autodelen

Jason Ditzian beschrijft hoe hij zonder Facebook account opeens niet meer gebruik kan maken van een autodeel-dienst die hij al jaren gebruikt. Hij ziet een bredere trend waar het Facebook is die eigenlijk een soort sociale score uitdeelt. Facebook als hoeder van je reputatie zeg maar.

Laat je het aan ons weten als jij weleens bent buitengesloten omdat je geen Facebook account hebt?

Super Mario in Augmented Reality

Eindelijk een nuttige toepassing van AR (augmented reality): Super Mario! Een project van Abhishek Singh.

Supermario as AR in real life

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.