• Menu

0 recente resultaten

De week van verplichte spyware, “el paquete semanal” en next-level wachtwoorden

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Verplichte spyware van de overheid op je telefoon in China

De Chinese overheid heeft in Xinjiang, een provincie waar een groot gedeelte van de moslimminderheid woont, het installeren van spyware op je telefoon verplicht gesteld. De autoriteiten checken steekproefsgewijs bij burgers of de app geïnstalleerd is. Dit alles onder het mom van veiligheid: terroristisch materiaal moet gevonden worden. In Nederland zien we dit soort vergaande surveillance van de overheid niet zo snel gebeuren. Toch zien we parallellen tussen de argumentatie die voor dit soort maatregelen wordt gebruikt en die door onze geheime diensten is gebruikt om het sleepnet door het wetgevend proces te duwen. Een trieste constatering.

Hoe lang moet je domeinnaam zijn?

SIDN, de stichting die de .nl-domeinnamen beheert, heeft natuurlijk heel veel inzicht in wat voor soort domeinnamen populair zijn. Vroeger was er een race om de kortste domeinnaam. Er is waarschijnlijk geen enkele vrije combinatie van drie letters met '.nl' erachter. Volgens SIDN zorgt het mobiele gebruik van het internet ervoor dat langere domeinnamen steeds populairder worden. Tegenwoordig lezen we domeinnamen namelijk veel vaker dan dat we ze typen. Wij zijn zelf nog heel tevreden met bof.nl, maar als jullie vinden dat we over zouden moeten stappen naar bitsoffreedom.nl dan horen we dat natuurlijk graag.

Hoe je in de VS kapotgetracked wordt als je zwanger bent

Journalist Kashmir Hill was vorig jaar zwanger. Ze besloot om vanaf de periode voor de verwekking tot en met de geboorte van haar kind zoveel mogelijk zwangerschapsgerelateerde apps uit te proberen. Samen met een beveiligingsonderzoeker hield ze bij welke informatie er door de apps allemaal werd gedeeld. Hoewel we dit soort verhalen inmiddels wel kennen, vonden we de uitslag toch weer ontluisterend. Het artikel is een aaneenrijging van absurde verhalen. Eén van onze favorieten is het moment waarop Hill een problematische manier van datadelen in de privacyverklaring vindt bij een app, die volgens de makers van de app helemaal niet gebeurt. Hill: "So it turns out no one reads privacy policies, not even a company’s own lawyers."

Ook op Cuba kijken ze de series van Netflix

Antonio García Martínez ging voor Wired in Cuba kijken hoe het ervoor staat met internet in de planeconomie. Hij beschrijft heel mooi hoe je nu op veel plekken op het eiland voor relatief veel geld op het compleet gefilterde en gemonitorde ETECSA netwerk kunt om bijvoorbeeld te Skypen met familieleden in Florida. Maar het netwerk is te traag en te duur om series te kijken. De Cubanen hebben daar een oplossing voor gevonden: el paquete semanal (het wekelijkse pakketje), een harddisk met de meest recente content (zoals series en sportwedstrijden) die volgens het aloude sneakernet rondgebracht wordt.

Next-level wachtwoorden

Troy Hunt is een regiodirecteur voor Microsoft en heeft een bijna epische post geschreven met zijn mening over hoe we eigenlijk met wachtwoorden om zouden moeten gaan. Eén van de belangrijkste punten die hij maakt is dat we op dit moment te binair zijn in hoe we checken of de juist persoon inlogt: je komt erin of je komt er niet in. Het zou slimmer zijn om daar wat grijs gebied tussen te maken. Als je er na een paar foute inlogpogingen toch in komt, dat je dan eerst via e-mail moet bevestigen voordat je belangrijke dingen kunt doen in het systeem bijvoorbeeld.

De post is echt een must-read voor iedereen die websites maakt waarop mensen wachtwoorden moeten invoeren.

De man die ons nooit opgeeft

30 jaar geleden was er een man. Een man die zei dat hij ons nooit op zou geven.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.