• Menu

0 recente resultaten

De week van Facebooks moeilijke vragen, digitaal erfgoed en een reminder aan de datadrang van Netflix

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Dit is de laatste wekelijkse update van dit jaar. We slaan een weekje over, de volgende update is dus op vrijdag 5 januari.

Wel of geen gezichtsherkenning?

Facebook gaat vanaf nu gezichtsherkenning gebruiken om jou te vertellen waar jouw gezicht op hun platform gebruikt wordt. Je hoeft dus niet meer getagged te worden in een foto voordat Facebook aan jou kan laten weten dat je ergens op de foto staat (je kunt de functionaliteit gelukkig wel uit zetten). Op het blog waar Facebook moeilijke vragen probeert te beantwoorden (en net iets te makkelijk voor Facebook welgevallige antwoorden formuleert op die vragen) wordt een vergelijking gemaakt met de eerste reactie op Kodak camera's. Daar waren mensen toentertijd ook zenuwachtig over (het was de terreur van de picknick volgens een krant aan het einde van de 19e eeuw). Maar inmiddels vinden we de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.

Facebook impliceert dat dit voor gezichtsherkenning ook wel eens zou kunnen gelden. Wij blijven gezichtsherkenning voorlopig nog een beetje eng vinden"Geen gezicht, BBA's 2016". Het is niet voor niets dat Facebook zelf meteen op Kashmir Hill is afgestapt om uit te leggen dat ze de technologie niet gaan gebruiken voor hun People You May Know functionaliteit. Het is natuurlijk duidelijk dat het inmiddels triviaal voor ze zou zijn om dat in de toekomst wel te doen. En hoe kunnen we Facebook eigenlijk controleren? Even oppassen dus welke foto's je face-bombed...

Hoe archiveer je een digitale stad?

Veel van onze lezers zullen zich De Digitale Stad nog herinneren. Dit stuk digitale geschiedenis dreigde verloren te gaan, maar is nu door een aantal interventies toch weer een beetje tot leven gewekt. SIDN interviewt historicus Tjarda de Haan die hierbij geholpen heeft en mooi kan vertellen over waarom webarcheologie belangrijk is en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Google Maps loopt mijlenver voor op de kaarten van Apple

Justin O'Beirne heeft eens heel goed gekeken naar het verschil tussen de kaarten van Google en die van Apple. Google geeft bijna alle gebouwen in de VS heel gedetailleerd weer (soms zelfs inclusief de schotels op het dak, en ook van hele kleine plaatsjes). Apple en de andere kaartenmakers doen dat niet. Daarnaast heeft Google algoritmisch bepaald waar de levendige gebieden in een stad zitten, de plekken met veel restaurants en winkels. Volgens O'Beirne kun je dus duidelijk zien dat Google automatisch haar satellietbeelden interpreteert om te bepalen hoe de gebouwen er precies uit zien en dat Google haar opnames voor Street View gebruikt om te bepalen waar de winkels precies liggen. Apple lijkt dat nog niet niet te doen. Google ligt dus jaren voor in de kwaliteit van haar kaarten. Wie kan ze nog inhalen? En waarom is er geen publieke data beschikbaar op dit niveau?

Je laptop beschermen met de app van Snowden

Als je voor je werk afhankelijk bent van je laptop en je bent op reis, dan is er altijd een lastige afweging: Sjouw ik de hele dag met mijn laptop zodat ik zeker weet dat niemand er mee kan klooien of laat ik de laptop achter in het hotel en weet ik vervolgens niet zeker wat er mee gebeurt? Zeker als je gevoelige data hebt is dat laatste eigenlijk geen optie. Klokkenluider Edward Snowden leidt een project om een app te maken waarmee je je telefoon omtovert in je persoonlijke surveillance-apparaat. Je kunt dan met een extra telefoon je laptop in de gaten houden. De app is alleen nog maar beschikbaar voor Android en is nog in beta, maar misschien al wel leuk om mee te experimenteren.

Is het porno of is het een woestijn?

We zeggen al een tijdje dat de toekomst false positive is. Hier weer het zoveelste voorbeeld: Britse politieagenten proberen met kunstmatige intelligentie foto's van het seksueel misbruik van kinderen op te sporen. Maar toe nu vindt de software het bijzonder moeilijk om een onderscheid te maken tussen foto's van een woestijn en naaktfoto's.

Zonsondergang in de woestijn
Desert Sunset door John Fowler, CC BY 2.0

Netflix herinnert ons eraan dat ze écht alles bijhouden over je kijkgedrag

I liked this tweet because it's good to be reminded that huge unaccountable companies use our personal data to dunk us both literally and figuratively

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.