• Menu

0 recente resultaten

De week van “alsjeblieft” Alexa, Blockchain seks-contracten en chatten tot het bittere (batterij) einde

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De marktmacht van Amazon, Google en Facebook

In The Economist staat een fictieve brief van een online strateeg aan de bazen van Amazon, Google en Facebook. De brief legt uit hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze hun gigantische marktmacht kunnen voortzetten. Dit stijlmiddel blijkt de perfecte manier om eens op een rijtje te zetten hoe er naar deze bedrijven gekeken wordt: ze zijn te groot, te monopolistisch, te verslavend en ook nog eens destructief voor onze democratie. De oplossingen die nu verkend worden staan ook in de brief: het opbreken van de bedrijven in kleinere bedrijven, regulering alsof het een nutsbedrijf is, het voorkomen van nieuwe aankopen (zoals de koop van WhatsApp door Facebook) of bijvoorbeeld het verplicht delen van de verzamelde data voor het publieke belang. Als je de druk die er nu op dit soort bedrijven begint te ontstaan ziet, dan begrijp je ook beter waarom Facebook de afgelopen week opeens met een aantal gastbloggers probeerde uit te leggen dat social media niet per se slecht hoeven te zijn voor de democratie.

Hoe behandel je je afluister-speaker-mevrouw?

We horen de laatste steeds vaker van ouders die zich afvragen of ze hun kind het verschil moeten leren tussen hoe je spreekt tegen een mens of tegen een computer (zoals Siri of Alexa). Als je kind op dezelfde manier commando's gaat geven tegen de oppas als tegen Alexa, dan is het mis. Amazon heeft inmiddels besloten dat Alexa niet meer reageert als 'ze'(?) onvriendelijk wordt aangesproken. Dat werd door sommigen geroemd als een feministische keuze van Amazon. Ian Bogost beargumenteert dat dit nonsens is. Hij ziet het als een typisch voorbeeld van hoe bedrijven een probleem creëren en vervolgens complimenten willen ontvangen als ze het door hunzelf gecreëerde probleem oplossen.

Als je trouwens benieuwd bent naar hoe het geautomatiseerd herkennen van de stem (en zelfs van de spreker) zich heeft ontwikkeld, dan heeft The Intercept daar een mooi overzichtsartikel over.

Slecht idee: seksuele toestemming vastleggen in een Blockchain

#Metoo is blijkbaar een fantastische aanleiding om toch weer technische oplossingen te vinden voor sociale problemen (door Evgeny Morozov zo treffend solutionism genoemd). Het meest absurde voorbeeld kwam deze week van LegalThingsHet verraste ons niet dat LegalThings uit alleen maar mannen bestaat waar ze schijnbaar het idee hebben om wederzijdse toestemming voor seks vast te leggen in een onveranderlijke blockchain. Mocht je niet meteen hoofdschuddend en facepalmend achter je computer zitten, dan legt Elie Mystal haarfijn uit in Above the Law wat hier mis aan is.

Digitale mensenrechten in Davos

De afgelopen dagen zijn wereldleiders en andere beroemdheden bij elkaar om het over de toekomst van de wereld te hebben. In de afgelopen jaren probeerden ze daarbij ook wat ngo's uit te nodigen. Brett Solomon, directeur van Access Now (één van onze zusterorganisaties), bracht een agenda op het gebied van onze onderwerpen. Zijn actiepunten waren het inzetten op volledige toegang tot het net voor de hele wereld, sterke versleuteling zonder achterdeurtjes en het idee dat digitale rechten gewoon mensenrechten zijn.

Samen (digitaal) sterven

Dries Depoorter maakt sneller mooie internetgerelateerde kunstwerken dan wij ze kunnen bekijken. Samen met David Surprenant ontwikkelde hij Die With Me, een chatapp die alleen werkt als je telefoon nog maar 5% batterij heeft. Je kunt dan chatten met andere mensen die ook op het puntje van verdwijnen staan.

Video credits: Director of Photography: Bieke Depoorter/Magnum Photos Girl: Stephanie Beckaert Editors: Bieke Depoorter/Magnum Photos & Dries Depoorter Music: Benny Martin Piano - Drake - Hold on We're going home (piano instrumental cover)

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.