Met geld kun je jezelf onzichtbaar maken, toezicht is voor losers
Karin Spaink las dat camera's met gezichtsherkenning genormaliseerd zijn in Dubai. Met een publieke ruimte die veilig voelt als gevolg. Maar zoals wel vaker legt Spaink de vinger feilloos op de zere plek: dit soort technologie heeft een focus op zichtbaar gedrag en dat:
[…] kleurt ook de publieke perceptie (en definitie) van misdaad en criminaliteit. Wat zich publiekelijk en onder het oog van buitenstaanders afspeelt, krijgt meer aandacht (en straf) dan wat moeilijk traceerbaar is. Wat openbaar gebeurt, valt meer afkeuring ten deel dan wat zich binnenskamers, in advocaatkantoren, vijfsterrenhotelsuites of chique directeurskamers voordoet. Corruptie vang je niet met een camera, omkoperij is zelden zichtbaar, witteboordencriminaliteit wordt veelal gedrapeerd in ingenieuze transacties. […] Als je je misdaad maar complex genoeg maakt, ontspring je vrijwel altijd de dans, […] toezicht is voor losers. Wie meer geld en macht heeft dan de meute, kan zichzelf onzichtbaar maken.
Daarom denk ik ook dat Zoé Samudzi gelijk heeft over de onwenselijkheid van het verbeteren van gezichtsherkenning bij mensen met een zwarte huidskleur. In een stuk voor The Daily Beast beschrijft ze hoe fotografie en film altijd geoptimaliseerd is voor mensen met een witte huidskleur en dat dit nu één van de redenen is waarom gezichtsherkenning minder goed werkt op mensen met een donkere huidskleur. Zij gelooft niet in het verhaal dat een verbetering daarvan zal leiden tot minder arrestaties.
It is not social progress to make black people equally visible to software that will inevitably be further weaponized against us. […] The tech industry is enthusiastically supporting the state’s mandate to surveil. Any facilitation in improving its accuracy and efficiency in that support is, at best, a pyrrhic victory.