• Menu

0 recente resultaten

De week van the privacy project, Huawei en beeldcultuur

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Het privacy project

Deze hele maand besteed de New York Times aandacht aan privacy. In The Privacy Project vind je ideeën over het belang van privacy, een update over hoe het er nu voor staat qua technologie en privacy, en antwoorden op de vraag wat we collectief en individueel kunnen doen om de situatie te verbeteren.

Er staan nu al ongeveer twintig artikelen online. Hier dus een paar van mijn favorieten:

Het is De Times gelukt om voor minder dan 100 dollar een gezichtsherkenningsmachine te bouwen waarmee mensen in de publieke ruimte gedeanonimiseerd konden worden.

Farhad Manjoo laat in een visuele column de parallellen zien tussen de manier waarop er in China en in de Verenigde Staten een surveillancestaat wordt opgebouwd.

Jianan Qian ziet hoe het perspectief op privacy in China veranderd is:

In China, we have an old saying: “tian gao, huangdi yuan,” or, “the emperor is as far away as the sky.” We use it to reassure ourselves that in a country that is so big, with so many people, we can lose only so much freedom — the central government can’t monitor everyone.

Dat gezegde is vervangen door een nieuw perspectief:

The idea of tian gao, huangdi yuan has been replaced by its opposite. We have such a large population, my countrymen now say, if we don’t keep a watch on them, there’s no guarantee of safety. What once seemed unrealistic is made possible by technology, and justified in the name of security.

Emily Chang, tot slot, laat zien dat digitale privacy een vrouwenrechtenissue is. Bij het maken van wetgeving die de techgiganten moet reguleren moet er dus expliciet gekeken worden naar het perspectief van vrouwen (en ze denkt dat het geen toeval is dat de EU-commissarissen die het hardst gestreden hebben voor privacy vrouwen zijn).

65 Facebookmedewerkers over hoe het zo mis heeft kunnen gaan

Twee redacteuren van Wired hebben met 65 (voormalige en huidige) Facebookmedewerkers gesproken over de afgelopen 15 maanden. Wat is er allemaal gebeurd binnen het bedrijf? Het is heel lang stuk geworden (ruim 12.000 woorden), maar het zit vol met pareltjes over de megalomanie van Sand- en Zuckerberg.

Zittrain asked Zuckerberg what Facebook might look like 10 or so years from now. The CEO mused about developing a device that would allow humans to type by thinking. It sounded incredibly cool at first. But by the time he was done, it sounded like he was describing a tool that would allow Facebook to read people’s minds. Zittrain cut in dryly: “The Fifth Amendment implications are staggering.” Zuckerberg suddenly appeared to understand that perhaps mind-reading technology is the last thing the CEO of Facebook should be talking about right now. “Presumably this would be something someone would choose to use,” he said, before adding, “I don’t know how we got onto this.”

De Engelstalige Wikipedia heeft trouwens een aardig overzichtsartikel met alle kritiek op Facebook (pas op dat je geen muisarm krijgt van het scrollen). Het is netjes uitgesplitst in problemen op het gebied van privacy, de psychologische effecten, belastingontduiking, behandeling van werknemers, content, censuur, etc.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

VS👎 - Europa👍 - China👎

Je hoort tegenwoordig steeks vaker het verhaal dat de VS aan de ene kant van de wereld een gecommercialiseerde infrastructuur heeft waar de techreuzen de baas zijn en burgers niet te zeggen hebben. Terwijl aan de andere kant van de wereld er een Chinese infrastructuur is waar de overheid de baas is en burgers niets te zeggen hebben. In deze beide tegenpolen gaan de technische ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie, heel hard. De roep is dan meestal dat we in Europa een derde weg moeten inslaan, met onze eigen technologie. Dat deden Roel Dobbe en Marleen Stikker bijvoorbeeld in de NRC vorige week:

Als we onafhankelijker willen worden van Amerikaanse en met name Chinese technologie, dan moet we wel opschieten ben ik bang. Ondertussen woekert de PR-oorlog tussen de VS en Huawei door. Ik vind het fascinerend om te zien hoe het Chinese bedrijf de Amerikanen qua technologie ruimschoots lijkt te zijn ingehaald en nu ook strijdvaardig uit de hoek komt qua communicatie. Zie bijvoorbeeld dit stuk van een Britse journalist die op uitnodiging (en niet te vergeten kosten!) van Huawei in hun labs mocht komen kijken:

Technologie en onze beeldcultuur

Multitalent James Bridle mocht voor de BBC een serie van vier radio-afleveringen maken over de manier waarop technologie onze beeldcultuur verandert. De eerste aflevering staat inmiddels online. Daarin kijkt Bridle naar de verborgen fysieke infrastructuur van het internet. Wat betekent het eigenlijk dat deze verstopt voor ons is? Volgens Bridle maakt dit het moeilijker om te begrijpen hoe de wereld werkt en hoe we er het beste op kunnen reageren. Via audio doet hij dus een poging om ‘de cloud’ zichtbaarder te maken.

Ga je binnenkort de grens over?

Volgende maand vlieg ik naar de Verenigde Staten. Omdat de grenscontroleurs daar vrij veel bevoegdheden hebben om je apparaten in te zien ben ik op zoek gegaan naar hoe ik me daar het beste op kan voorbereiden. De Electronic Frontier Foundation heeft een heel uitgebreide gids gepubliceerd met informatie over je rechten en met praktische adviezen. Er is ook een klein opvouwgidsje met een samenvatting. Omdat je niet mag liegen en als Nederlander teruggestuurd kan worden als je weigert om je apparaat the unlocken kun je het beste heel selectief zijn in wat je meeneemt (zowel qua apparaten als qua bestanden). Ik ga dus alleen mijn telefoon meenemen en verwijder vooraf een aantal apps en accounts.

Mensenrechten en de rechter: ben je erbij op 5 mei?

Dit jaar organiseren we voor de zesde keer op 5 mei de Godwinlezing. We doen dat samen met De Correspondent en ARTIS en op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog het verzet een aanslag pleegde op het Amsterdamse bevolkingsregister. Een stuk geschiedenis dat ons kan helpen om bewuster na te denken over de gevaren van surveillance. Dit jaar geeft de belangrijke mensenrechtadvocaat Nani Jansen Reventlow de lezing. Ze gaat laten zien hoe mensenrechten ook via de rechter beschermd kunnen worden. Ben je benieuwd naar wanneer privacy voor het eerst in een rechtszaak gebruikt werd? En wil je weten of dit digitale tijdperk een nieuwe set aan mensenrechten vereist? Zorg dat je erbij bent!

Aankondiging Godwin-lezing

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.