Omstreden CSAM wetsvoorstel: nu doen wat nodig is
- 01 juli 2024
De onvoorspelbaarheid van het Europese wetgevingsproces is soms zo vermoeiend. En misschien belangrijker: het staat in de weg van het oplossen van échte problemen, zoals de veiligheid van kinderen en jongeren.
Gezamenlijk statement over de toekomst van de CSA Regulation
Update 1 juli 2024: vandaag stuurden we samen met 47 andere burgerrechtenorganisaties een statement naar de Hongaarse voorzitter van de Raad en een aantal permanente vertegenwoordigers van de lidstaten in de Europese Unie. We roepen de Raad en het Europees Parlement op om te eisen dat de Europese Commissie het CSA wetsvoorstel intrekt. Download het statement hieronder, en lees het onderstaande artikel - gepubliceerd op 24 juni jl. - voor de context van het statement.
De stemming die nooit kwam
Europese beleidsmakers onderhandelen al jarenlang over een wetsvoorstel waarmee de overheid een platform kan dwingen mee te kijken met alle berichtjes van alle gebruikers, de zogenoemde CSA Regulation. Afgelopen week had een doorslaggevend momentWe schreven eerder over het ondoorzichtige proces van Europese wetgeving, ook bij dit voorstel moeten zijn: de ambtenaren van de regeringen van de lidstaten (in 'de Raad') zouden, achter gesloten deuren, stemmen over het voorstel. De voorspelling van de uitslag veranderde elk uur. En de spanning werd vergroot door het verschuiven van het moment van de stemming.
Kwetsbare kinderen en jongeren hebben niets aan beleidsmakers die blijven kibbelen over een onmogelijk compromis
Maar gestemd is er uiteindelijk nooit. De voorzitter van de Raad, België, haalde het onderwerp last minute van de agenda. De reden daarvoor is ook duidelijk. De voorzitter van de Raad bleek onzeker van voldoende steun en koos eieren voor zijn geld. Liever dat, dan dat duidelijk zou worden dat er nog altijd (te) veel weerstand bestaat tegen het controversiële voorstel.
Onmogelijk om vooruit te komen
En daarmee zijn we weer terug bij af. Sommige lidstaten vinden dat het voorstel niet ver genoeg gaat, anderen vinden dat het veel te ver gaat. Het is nu aan de volgende voorzitter van de Raad, Hongarije, om de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. Dat is eigenlijk onmogelijk, want het voorstel is uiterst controversieel. De voorgestelde maatregelen zullen niet effectief zijn; ze introduceren ongerichte surveillance en ondermijnen de vertrouwelijkheid van communicatie. Dat is onhoudbaar. De Belgen kwamen ook nooit verder dan rearranging the deck chairs on the Titanic.
Politici, ga terug naar de tekentafel en kom met bewezen effectieve en juridisch houdbare maatregelen
Controverse is niet effectief
En wat was ook alweer het oorspronkelijke doel van het voorstel? Je zou het bijna vergeten met al dat politieke gekonkel. Precies: het beschermen van kinderenAls de wetgever de aanbevelingen van experts naast zich neerlegt, naar wie luistert ze dan wel? en jongeren tegen seksueel misbruik op het internet. Dat is een nobel doel. Het is belangrijk dat we dat schokkende probleem serieus nemen. Daar is iedereen het over eens. De vraag is vooral: hoe?
En laten we wel wezen: kwetsbare kinderen en jongeren hebben niets aan beleidsmakers die blijven kibbelen over een onmogelijk compromis in een patstelling over een uiterst controversieel wetsvoorstel. Om hen echt te helpen: laat dit belachelijke wetsvoorstel vallen, ga terug naar de tekentafel en kom met een voorstel voor bewezen effectieve en juridisch houdbare maatregelen, zonder de veiligheid van elke internetgebruiker te ondermijnen.