Geen komkommertijd voor Google
- 13 augustus 2024
Het is zeker geen komkommertijd voor de advocaten van Google. In 2020 spande de Amerikaanse overheid een zaak aan tegen het bedrijf voor het misbruiken van haar monopoliepositie op de online zoekmarkt. Vorige week deed de rechter uitspraak: hij gaf de overheid op belangrijke punten gelijk.
Het zijn van een monopolist is niet op zichzelf verboden. Maar hoe je die positie creëert en behoudt, en wat je er vervolgens mee doet - dat kan wel potentieel illegaal zijn. Een van de centrale elementen van de zaak tegen GoogleLees dit artikel van Reuters over de zaak is het feit dat Google betaalt om als standaard zoekmachine te worden geïnstalleerd op apparaten. Zo betaalde ze in 2022 maar liefst $20 miljard aan Apple om als default te worden meegeleverd met Safari. Dat is ongeveer 36% van wat ze verdient aan advertenties via die browser, en het dubbele van wat ze in 2020 aan Apple overmaakte. Al zou Apple ervoor openstaan: welke concurrent kan nou zo'n bedrag ophoesten? Zeker geen nieuw initiatief. Dat zo'n deal slecht is voor de consument, adverteerders, concurrentie en innovatie is helder. En dat het Google's machtspositie alleen maar versterkt ook. Maar het lijkt ook te zagen aan de poten van Google's voornaamste argumenten in haar verdediging, namelijk dat concurrentie "one click away" is en dat de consument kiest voor haar product omdat het nu eenmaal het beste product is. Is het misschien toch niet (alleen) de kwaliteit van Google's zoekmachine, maar haar diepe zakken en datamacht waardoor ze zo dominant blijft?
Je kunt op twee manieren naar het mededingingsrecht kijken: als een manier om markten te corrigeren, of als een manier om markten te creëren. Het wordt daarom super interessant om te zien welke consequenties de rechter verbindt aan het vonnis. Zullen de maatregelen die Google opgelegd krijgt leiden tot een andere markt, of misschien zelfs wel tot hele nieuwe? En hoe dan? De geschiedenis leert dat mededingingsingrepen markten op onverwachte manieren kunnen opschudden. Denk bijvoorbeeld aan de zaak tegen IBM over vaporware, die de start vormde van de softwaremarkt zoals we 'm nu kennen. Of de zaak tegen AT&T over telefoniekosten die bijdroeg aan de opkomst van het consumenteninternet. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar wij zijn wel klaar voor verandering. En zoals je weet zijn we ook van de lange adem, want: eerst het hoge beroep nog even afwachten.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder als voorwoord van onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Voortaan deze nieuwsbrief meteen in je inbox ontvangen? Schrijf je in via: