• Menu

0 recente resultaten

AP geeft gehoor aan onze tip over illegale gezichtsherkenningsdatabank

Goed nieuws! De Autoriteit Persoonsgegevens legt een boete van 30,5 miljoen euro op aan Clearview AI. Bits of Freedom tipte de toezichthouder in 2023 over de illegale gezichtsherkenningsdatabank.

Grove schendingen van de Europese privacywet

Het Amerikaanse bedrijf schendt op meerdere vlakken de Europese privacywet (AVG) door als een grote stofzuiger enorme hoeveelheden gezichten van mensen die op het internet staan, te scrapen. Dit doet het bedrijf zonder daar een grondslag voor te hebben. Ook wordt hen aangerekend dat ze door het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie biometrische gegevens verwerken, wat onder de wet in principe verboden is. Bovendien informeren ze betrokkenen niet toereikend en wordt er niet naar behoren gereageerd op inzageverzoeken.

Bits of Freedom maakt zich hier al jaren zorgen overLees meer over ons eerdere werk hierop. Beleidsadviseur Lotte Houwing diende een inzageverzoek in bij Clearview AI en kwam erachter dat ook zij opgenomen was in de illegale databank. Ook ontstond het vermoeden dat de politie gebruikmaakt van Clearview AI. Zo bleek uit een artikel van BuzzfeedLees hier het Buzzfeed-artikel dat de Nederlandse politie tussen de 51 en 100 zoekslagen gemaakt zou hebben in het programma. We deelden deze informatie met de Autoriteit Persoonsgegevens en vroegen hen Clearview onder de loep te nemen en te handhaven.

Door middel van scraping verzamelt dit bedrijf als een grote stofzuiger enorme hoeveelheden gezichten die op het internet staan.

Lotte Houwing

Een belangrijk signaal aan Clearview én andere illegale gezichtsherkenningsdatabanken

Aan deze grootschalige en ernstige privacyschendingen moest wat ons betreft snel een eind komen. Daarom dienden we een tip in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) met het verzoek Clearview AI onder de loep te nemen en te handhaven indien de AVG inderdaad werd geschonden. Ook deelde Lotte haar inzageverzoek met de toezichthouder. We zijn dan ook heel blij dat de AP hier werk van heeft gemaakt en Clearview AI nu deze boete oplegt.

Hiermee wordt een belangrijk signaal afgegeven aan Clearview AI én aan organisaties die Clearview AI gebruiken, waaronder vermoedelijk de Nederlandse politie. Het verwerken van onze biometrische gegevens is niet toegestaan en het is belachelijk dat bedrijven verdienen aan databanken waarin onze gezichten herkend worden. Ook is het niet uit te leggen dat de politie, wiens taak het is de wet te handhaven, zelf de wet overtreedt door gebruik te maken van illegale databanken. We hopen dat dit besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens andere bedrijven die biometrische gegevens gebruiken en daarmee de wet overtreden, aanspoort om daar onmiddellijk mee te stoppen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.