Clearview: niet echt een dienst waarvan het gepast is dat de politie het gebruikt
- 11 september 2024
Hoe nauwkeuriger een minister hun woorden kiest, hoe oplettender we worden. Zo ook een aantal jaar geleden.
In reactie op Kamervragen over het gebruik van Clearview AI door de Nederlandse politie, zei de Minister voor Rechtsbescherming dat in Nederland niet aan realtime gezichtsherkenning wordt gedaan. Een paar weken later werd hij door de Minister van Justitie en Veiligheid gecorrigeerd. Het antwoord was "te ruim" geweest (red flag numero één). De minister verbeterde: voor real-time gezichtsherkenning "in de publieke ruimte" (twee) werd op dat moment (drie) binnen de politie "geen toestemming gegeven" (kwartet). Zijn reactie versterkte ons vermoeden, gebaseerd op gelekte documenten in handen van Buzzfeed, dat de Nederlandse politie wel degelijk gebruik maakte van Clearview.
Wat is Clearview ook alweer? Het is een massale - en illegale - gezichtendatabank. Je uploadt een foto van iemand naar de app, en Clearview geeft jou een lijstje online bronnen terug waar dat gezicht nog meer voor komt. Illegaal, super creepy en een enorm veiligheidsrisico: niet echt een dienst waarvan het gepast is dat de politie het gebruikt.
Omdat de politie steeds meer interesse toont in gezichtsherkenningstechnologie, dienden we vorig jaar bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een tip in. Over Clearview, maar we vroegen de AP ook breder te onderzoeken hoe de politie gezichtsherkenningstechnologie inzet. Vorige week werd bekend dat de AP Clearview een boete oplegt van 30,5 miljoen euroLees ons eerdere bericht over dit nieuws. Volkomen terecht. We hopen dat het een signaal afgeeft, zeker aan opsporingsdiensten, dat het gebruik van dit soort systemen niet oké is. Maar nog blijer zijn we met het feit dat de AP verder kijkt dan alleen Clearview. Voor de zomer stuurde ze een brief aan de Minister voor Justitie en Veiligheid waarin ze vraagt om meer informatie over de inzet van technologie door de politie. Dit in het kader van haar ambitie om in 2024 "extra aandacht te besteden aan een verdedigbare balans tussen vrijheid en veiligheid." Onze tweede tip aan de AP? Die aandacht zal ook in 2025 nog nodig zijn.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder als voorwoord van onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Voortaan deze nieuwsbrief meteen in je inbox ontvangen? Schrijf je in via: