• Menu

0 recente resultaten

Tech and Society summit

Afgelopen dinsdag, op 1 oktober, vond de eerste Tech and Society summit plaats in Brussel. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door maar liefst 41 organisaties die zich bezighouden met tech beleid op EU-niveau, waaronder ook Bits of Freedom! Met een deel van ons team reisden we af naar Brussel en we brengen graag verslag uit.

Waarom deze bijeenkomst?

Afgelopen zomer vonden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Samen met andere leden van EDRi, een Europese koepelorganisaties voor organisaties in Europa die zich bezighouden met menselijke tech, ontstond al snel een gesprek over de mogelijkheden die dit mee zou kunnen brengen voor digitale burgerrechten. De installatie van een nieuw Parlement is hét moment om je als organisatie (opnieuw) te profileren als expert op een onderwerp.

EDRi besloot daarom om een Tech and Society summit te organiseren, een bijeenkomst die in het teken zou staan van tech en maatschappij in EU-beleid - zonder sponsoring van Big Tech (en dat is vrij uniek). Onder de genodigden waren vooral beleidsmakers uit de Europese Unie, zodat zij konden kennismaken met de digitale burgerrechten beweging en onze expertise. EDRi vroeg andere organisaties, waaronder ons, om mede te organiseren. Na veel voorbereidende calls, vond op 1 oktober de bijeenkomst plaats midden in het centrum van de macht in Brussel: naast de hoofdgebouwen van de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie.

Inhoudelijk

Wij werkten mee aan wat sessies, waaronder een ronde tafel met de titel 'From broken by design to building a better internet from the ground up': de panelleden en het publiek dachten na over hoe het ontwerp van een platform impact heeft op diens gebruikers en hoe dat anders zou kunnen. Caroline Sinders, design researcher, legde aan de hand van offline voorbeelden uit wat harmful design is: een trap kan heel behulpzaam zijn, als deze goed ontworpen is. Wanneer er een trede mist, of wanneer één trede net wat korter is dan de ander, struikel je. Hetzelfde geldt online: design kan functioneel heel veel betekenen voor mensen online, maar kan hen ook, al dan niet expres, laten struikelen. Designs als de endless scroll (er komt geen einde aan je feed op TikTok of Instagram) zijn vooral functioneel voor het platform erachter, maar niet voor de gebruiker.

Verder waren er ronde tafels en panels over het openbreken van Big Tech, de impact van digitalisering op essentiële dienstverlening en het snijvlak tussen milieu en technologie. Panelleden liepen uiteen van beleidsmedewerkers van NGOs, tot werknemers van de Europese Commissie en ervaringsdeskundigen.

Een succes!

De bijeenkomst was voor Bits of Freedom een succes: we hebben weer wat bijgeleerd van de sessies die we bezochten, veel mensen gesproken en ontmoet. Bovendien zijn we vooral trots op de kracht van de digitale burgerrechten beweging: in een paar maanden tijd is dit evenement tot stand gekomen, bovenop al het andere belangrijke werk dat de meesten van ons al doen. De dag werd niet gesponsord door Big Tech, er was een goede sfeer en de dag was heel verbindend voor alle organiserende organisaties. Vooral petje af voor EDRi, die het initiatief namen voor deze bijeenkomst en op de dag zelf de leiding nam en faciliteerde.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.