• Menu

0 recente resultaten

Terugblik: we vierden 25 jaar Bits of Freedom!

Hoera! Bits of Freedom bestaat een kwart eeuw. In 1999 werden we opgericht, en inmiddels strijden we alweer 25 jaar voor internetvrijheid. Vorige week vierden we onze verjaardag en deelden we rake verbale klappen uit! Ook lanceerden we een speciale website over de hoogtepunten van ons werk: 25.bitsoffreedom.nl.

Onze 25ste verjaardag

Op 8 oktober jl. kwamen we bijeen in de leukste boksschool van Amsterdam, Boogieland. Daar vierden we onze verjaardag met een terugblik op 25 jaar internetvrijheid, maar ook met een spetterend debat over de toekomst van onze digitale rechten. Dagvoorzitter Marjolein Lanzing (Universiteit van Amsterdam) luidde het debat in voor de 250 aanwezigen. Vervolgens gingen verschillende debatleden in de boksring de strijd met elkaar aan:

  • Ronde 1: geen smartphones voor jongeren onder de 16
    Wie kan er nou beter over deze stelling debatteren dan jongeren zelf? Anna Jebose en Emmanuel Lucas (allebei deelnemers aan het programma Op weg naar het lagerhuis) gingen hierover met elkaar in gesprek en deden niet af aan echte tech-experts.
  • Ronde 2: de overheid kan burgers niet beschermen tegen Big Tech
    Tijdens deze ronde stonden debatters Maurits Martijn (De Correspondent) en Sander van der Waal (Waag Futurelab) lijnrecht tegenover elkaar.
  • Ronde 3: de AI-act beschermt mensen onvoldoende
    Voor de laatste debatronde waagden Alexander Laufer (Amnesty International) en Floris Kreiken (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zich in de ring.

Muzikale omlijsting werd verzorgd door niemand minder dan onze voorzitter Raad van Advies Jaap-Henk Hoepman (Radboud Universiteit). We willen alle debatters, alle donateurs, vrijwilligers, en vrienden van het internet heel erg bedanken voor jullie komst en support!

 

Previous
Next

“Digitale rechten zijn van levensbelang. Bits of Freedom schuwt daarom het moeilijke gesprek niet. Sterker nog: we zien het als onze plicht. Ook de komende jaren zullen we naast burgers staan in de strijd tegen repressie en onrecht. En dat gaat hard nodig zijn!"

Evelyn Austin

Hoogtepunten

We streven als Bits of Freedom nu dus 25 jaar naar een wereld waarin iedereen een veilig en vrij bestaan kan leiden. Specifiek hebben we ons altijd gericht op de impact van technologie op de samenleving. En er is al die jaren veel veranderd en gebeurd.

Wat dacht je bijvoorbeeld aan de impact van 9/11 op onze samenleving, en de stortvloed aan voorstellen en nieuwe maatregelen die dit tot gevolg had? Van een identificatieplicht vanaf 12 jaar, tot een biometrische chip in het paspoort, tot nieuwe bevoegdheden voor politie om data bij telecomproviders op te kunnen vragen. Wij hebben toentertijd scherp toegezien op de schade van zulke maatregelen op onze privacy en gaven gevraagd én ongevraagd advies aan onze regering.

Of wat dacht je van alle internetfilters die onze regering herhaaldelijk wilde invoeren? Bijvoorbeeld via een wetsvoorstel die dwong om elke upload van gebruikers te blokkeren bij een mogelijke inbreuk op auteursrecht. Dit soort vormen van censuur staat een vrij en open internet in de weg. Bovendien zijn alternatieve maatregelen effectiever, zonder dat we onze vrijheid hoeven op te offeren. Dankzij ons werk heeft de Tweede Kamer - ook herhaaldelijk - internetfilters uit wetsvoorstellen gehaald.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden van hoogtepunten uit ons werk te noemen. We hebben ze voor je op een rij gezet op een speciale websitebezoek de website! over 25 jaar Bits of Freedom!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.