• Menu

0 recente resultaten

Hoe het ministerie kinderen en jongeren wél kan beschermen tegen seksueel misbruik online

Als je kinderen en jongeren echt wilt beschermen tegen seksueel misbruik op het internet, dan is het belangrijk dat we inzetten op bewezen effectieve, technisch te realiseren en juridisch houdbare maatregelen. Dat is onze boodschap aan de minister van Justitie en Veiligheid.

Constructief in gesprek

In Europa wordt al jarenlangMet deze tijdlijn bieden we je een overzicht onderhandeld over een uiterst controversieel wetsvoorstel dat kinderen en jongeren moet beschermen tegen seksueel misbruik. De ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid nodigden ons uit voor een gesprek over de voorgestelde verordening. Samen met mensenrechtenorganisatie Amnesty International, Cyberveilig Nederland (de vereniging van dienstverleners in de cybersecuritysector) en NLdigital (de vereniging van meer dan 600 bedrijven in de digitale sector), zaten we maandag aan tafel.

In het gesprek hebben we duidelijk gemaakt niet langer te willen praten over de problemen met het voorstel want daar hebben wel al genoeg tijd aan besteed. Of over de vraag of client side scanning nu wél of niet gezien moet worden als een verzwakking van encryptie en de vertrouwelijkheid van communicatie want iedereen, behalve een paar ambtenaren, zien dat wél zo. Of over de wijze waarop dit dramatisch slechte voorstelHier lees je alles terug wat we eerder schreven over dit dramastisch slechte voorstel misschien toch nog een klein beetje acceptabel gemaakt zou kunnen worden want dat kan gewoon niet.

De wetgever moet inzetten op maatregelen die bewezen effectief, technisch te realiseren en juridisch houdbaar zijn.

Uitgangspunten voor maatregelen

We spraken de hoop uit een gesprek te kunnen voeren dat bijdraagt aan het uiteindelijke doel van de voorgestelde wetgeving: de bescherming van kinderen en jongeren tegen seksueel misbruik online. Want daar gaat het om, en dat is ontzettend belangrijk. En goed nieuws, een deel van het gesprek ging ook echt daarover, zowel over de maatregelen die genomen zouden kunnen worden, alsook het politieke proces daarvoor. Het leek ons verstandig om onze inbreng nog even in een brief vast te leggen.

In een brief, naast onszelf ook ondertekend door Cyberveilig Nederland, NLdigital en kinderrechtenorganisatie Offlimits, roepen we het kabinet op om te pleiten voor het vervangen van de controversiële maatregelen door een set van breed geaccepteerde maatregelen. We vinden dat het doel van de verordening leidend moet zijn. En dat er geen maatregelen geïntroduceerd worden die kinderen en jongeren, of zelfs de hele maatschappij, verder in gevaar kunnen brengen. De wetgever moet juist putten op maatregelen die bewezen effectief, technisch te realiseren en juridisch houdbaar zijn.

Inspiratie voor interventies

We benadrukken ook dat er meer dan genoeg alternatieve maatregelen voorhanden zijn. Zo is het belangrijk dat ingezet wordt op preventieve maatregelen, om leed te voorkomen in plaats van te moeten beperken. Ter inspiratie gaven we het ministerie een lijst, wat je kunt zien als een bloemlezing van vele maatregelen die je zou kunnen nemen, niet als dé oplossing. Het is een aanzet om na te denken hoe je kinderen en jongeren kunt helpen, zonder de vertrouwelijkheid van communicatie op het spel te hoeven zetten.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.