• Menu

0 recente resultaten

Meta’s contentmoderatie zit op een doodlopende weg

Meta kiest voor contentmoderatie door gebruikers in plaats van factcheckers. Dat zal leiden tot een toename van onwaarheden en haat in onze online en offline wereld en een uitbreiding van de politieke macht van techgiganten als Meta. Een gevaarlijke ontwikkeling.

 

Meta's nieuwe weg

Gisteren kondigde Mark Zuckerberg, CEO van Meta (Facebook, Instagram en WhatsApp) aan een andere weg in te slaan met de contentmoderatie van zijn bedrijf. Het bedrijf stopt met onafhankelijke factcheckers en legt contentmoderatie grotendeels in handen van de gebruikers van platformen, via Community Notes, net als X onder Elon Musk. Gebruikers beslissen dan gezamenlijk of een bericht schadelijk of onwaar is. Op X heeft dat geleid tot een platform dat extreem giftig is; daarom zijn wij ervan vertrokkenLees hier meer over ons vertrek van X!.

Zuckerberg claimt in zijn aankondiging dat deze nieuwe richting nodig is om de vrijheid van meningsuiting te herstellen op haar platformen - maar de omslag heeft waarschijnlijk meer te maken met het behalen van een wit voetje bij aanstaand president Donald Trump. Hij noemde de nieuwe weg van Meta gisteren excellent. Wij denken daar anders over.

Meta maakt nu dus gebruik van onafhankelijke factcheckers om schadelijke berichten te controleren, maar straks ligt die verantwoordelijkheid bij gebruikers. Deze gebruikers worden echter beïnvloed door Meta’s op sensatie beluste algoritmen die vooral heftige content doen bovendrijven. Hierdoor is het lastig om waarheid van onwaarheid en schadelijke van onschadelijke content te onderscheiden. Het gevolg is dat meer schadelijke en valse berichten blijven staan, wat bijdraagt aan een vertekend beeld van de werkelijkheid. Er is weinig bewijs dat Community Notes deze schade beperkt, waardoor online haat, zoals homofobie en misogynie, waarschijnlijk zal toenemen, met mogelijk ook meer offline geweld als gevolg.

Bits of Freedom vindt Big Tech te machtig

Hoe Meta de contentmoderatie ook inricht, het zal nooit alle vier miljard gebruikers tevreden stellen. Het huidige beleid is verre van perfect - Meta censureertLees hier ons eerdere artikel hierover met haar contentmoderatie bijvoorbeeld al jaren de communicatie van Palestijnen. Ook het nieuwe beleid zal ongetwijfeld voor veel ellende zorgen, zowel online als offline. Volgens ons is er geen beleid denkbaar dat wel zal voldoen - simpelweg door de schaal van het bedrijf.

We riepen het al eerder toen Musk Donald Trump aan de overwinning hielp: het fundamentele probleem is dat slechts een handvol grote techplatformen zo’n dominante positie heeft verworven in ons publieke debat en dat zij daardoor in grote mate bepalen wat mensen wel of niet te zien krijgen. Meta, en de andere Big Techbedrijven, zijn te machtig. Als Meta een paar duizend gebruikers zou hebben, zou het lang niet zo schadelijk zijn om deze nieuwe weg in te slaan. Maar miljarden mensen gebruiken Meta als bron voor informatie. Al die miljarden mensen zullen straks alleen nog maar meer gevoed worden met onwaarheden, haat en pesterijen.

Wie er ook aan het roer staat van grote platformen, ze zijn te dominant. Platformen kúnnen dit soort keuzes met enorme impact maken. Dat zagen we eerder bij X gebeuren onder Elon Musk en nu ook bij Meta onder Mark Zuckerberg. Wie weet welke platformen hen nog zullen volgen. We moeten ons niet blindstaren op de onzinnigheid van de leiders van de grote platformen; we moeten ons zorgen maken over de schaal van die grote platformen.

Big Tech is politiek

De route van Mark Zuckerberg en zijn Meta lijkt verdacht veel op die van Elon Musk en zijn X. Ook X stapte af van traditionele contentmoderatie en papte aan met Donald Trump. Dat doen platformen omdat ze baat hebben bij een goede relatie met de machthebbers. Als ze niet gehinderd worden door wetgeving en rechtszaken, maken ze immers alleen maar meer winst. Bovendien helpt dit de macht van de platformen alleen maar meer uit te breiden. We zien het al bij Elon Musk die zich bemoeit met en invloed uitoefent op leiderschap in landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee trekt Musk macht naar zich toe. Deze nieuwe weg van Meta kan gezien worden als een stap van Zuckerberg op dezelfde route als waar Musk zich bevindt.

Naast dat dit nieuwe beleid ten aanzien van contentmoderatie direct impact heeft op de tijdlijn en daardoor leefwereld van gebruikers, kan het ook een scherpere richting naar politieke macht voor bedrijven als Meta betekenen. En dat is misschien wel nóg gevaarlijker. De politiek en Big Tech horen niet verweven te zijn in een democratie. Wij blijven strijdbaar.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.