• Menu

0 recente resultaten

Microsoft Transparency Report voorbeeld voor Nederlandse bedrijven

Op aandringen van diverse organisaties, waaronder Bits of Freedom, publiceert Microsoft vandaag haar 2012 Law Enforcement Request Report.

In dit rapport staat te lezen hoe vaak opsporingsdiensten bij Microsoft en haar dochteronderneming Skype gegevens opvragen over hun gebruikers.

Microsoft stapt hiermee in de voetsporen van Google en Twitter, die al langer Transparency Reports publiceren.

Maar Microsoft gaat een stapje verder: naast het totaal aantal verzoeken, het aantal accounts waar deze op zien en het aantal afwijzingen, maakt Microsoft ook inzichtelijk hoe vaak de inhoud van privé-communicatie, zoals de inhoud van e-mails of chatberichten, wordt vrijgegeven.

Voor Nederland is het plaatje als volgt:

Microsoft ontving in totaal 859 verzoeken van Nederlandse opsporingsdiensten. Deze hadden betrekking op 1,438 gebruikers. In geen enkel geval werd de inhoud van privé-communicatie vrijgegeven. In 21,9% van de gevallen werd een verzoek afgewezen. In 0,1% was dat omdat niet aan de juridische eisen was voldaan.

Skype ontving in totaal 2 verzoeken van Nederlandse opsporingsdiensten. Deze hadden betrekking op 2 gebruikers. In geen van deze gevallen werd de inhoud van privé-communicatie vrijgegeven. Allebei de verzoeken werden afgewezen. De reden daarvan is niet genoemd.

Bits of Freedom voert al langer campagne om duidelijk te krijgen hoe vaak opsporingsdiensten bij bedrijven gegevens van gebruikers opvragen.

Omdat de overheid deze cijfers weigert te geven, hebben we het bedrijven zelf gevraagd. Het goede voorbeeld van – nu ook – Microsoft, doet hen hopelijk volgen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.