Hack 3: Een buitenproportionele inbreuk op je grondrechten
- 23 juni 2013
Vandaag kijken we naar wat de invoering van de hackbevoegdheid voor jou betekent. Wat de politie met deze bevoegdheid kan is namelijk een buitenproportionele inbreuk op je grondrechten.
Het hackvoorstel voorziet in opsporingsmethoden die het onderzoek in je computer (of ander apparaat) tot een inbreuk op je grondrechten maken die zijn weerga niet kent. En daarvoor hoef je niet eens verdacht te zijn.
De bevoegdheden kunnen worden ingezet als je verdachte bent, maar ook als de verdachte jouw computer gebruikt (heeft). Dat kan een persoon in je omgeving zijn, maar ook iemand die je computer gehackt heeft en vanuit daar malware verstuurd heeft, of als iemand je IP-adres gebruikt en daarmee doet alsof hij jou is. De politie denkt dan bij de verdachte te zijn, maar is in werkelijkheid bij jou.
Als de politie eenmaal je computer binnen is, dan is er vrijwel niets dat ze technisch niet kunnen doen. Ze hebben dan namelijk de administratorrechten, wat wil zeggen dat de politie alles kan installeren, bekijken, kopiëren, bewerken en verwijderen wat ze maar wil. Dus bijvoorbeeld je webcam aanzetten, je vakantiefoto’s bekijken of zien welk datingprofiel je hebt. Daarnaast kunnen ook gegevens ontoegankelijk gemaakt worden, bijvoorbeeld door ze te verwijderen. En dat kan allemaal zonder dat je het doorhebt – of tot je het bestand niet meer kunt bekijken.
Dit heeft vanzelfsprekend erg negatieve gevolgen voor jouw grondrechten. Hieronder valt je privacy – want wat jij op je eigen computer zet is in principe je eigen zaak – maar ook het recht op vertrouwelijke communicatie ingeval van bijvoorbeeld afgeluisterde skypegesprekken of afgetapte emails. Ook je vrijheid van meningsuiting staat op het spel doordat bestanden ontoegankelijk gemaakt kunnen worden.
Je kunt het samenvattend vergelijken met het combineren van alle bevoegdheden die de politie heeft om onderzoek te doen, gebundeld in één overkoepelende hackbevoegdheid. En dat terwijl je, zoals we hierboven hebben uitgelegd, niet eens verdachte hoeft te zijn. Bovendien zul je het niet eens doorhebben dat alles wat je doet bekeken en beluisterd wordt. Dit wetsvoorstel maakt daarmee een ongeëvenaarde inbreuk op je grondrechten.
Maar Ivo, deze inbreuken gelden ook voor jouw grondrechten, wat vind jij ervan?