Hack 7: De hackbevoegdheid jaagt ons op kosten
- 27 juni 2013
De ontwikkeling en inzet van opsporingsbevoegdheden kost geld. Daarom is het, zeker gezien de twijfel over de effectiviteit en noodzaak belangrijk om te kijken om hoeveel geld het gaat.
Helaas blijkt uit de toelichting bij het wetsvoorstel dat er geen inschatting van de financiële lasten gegeven kan worden. De toelichting zegt daarover: ‘De omvang van dit financiële beslag is nog niet goed te voorzien.’ Dit betekent dat we een bevoegdheid gaan invoeren waarvan niet duidelijk is hoeveel geld die ons gaat kosten.
Dat steekt, zeker als je bedenkt dat de effectiviteit van de hackbevoegdheid niet vaststaat. Ook wordt de hacksoftware in Duitsland als zo gevaarlijk gezien dat deze niet eens mag worden ingezet. Dat is dezelfde software die Nederland aangekocht heeft. Er worden dus enorm veel kosten gemaakt voor de aankoop en ontwikkeling van software, het opleiden van politiepersoneel en de rechterlijke macht, terwijl er een groot risico is dat de software niet gebruikt mag worden. Dat zou zonde van het geld zijn.
Psst, vergeet je niet stickers te kopen?
Er zijn ook bijkomende kosten. Als de politie (onterecht) een huis binnenvalt, dan moeten ze de kosten, van bijvoorbeeld een gesloopte deur, vergoeden. Deze kosten kunnen razendsnel oplopen als er onterecht gehackt wordt. Dat geldt ook voor gevallen waarin ze een besmette server offline halen. De kans dat deze ook gebruikt wordt door derden is zeer aanwezig. De gevolgen daarvan zijn volstrekt niet te overzien: denk bijvoorbeeld aan de grote economische (en financiele) gevolgen die het offline halen van een server kan veroorzaken bij bedrijven. Wie gaat dit betalen?
Deze claims zullen zeker op de overheid verhaald worden, dat betekent een grote aanslag op de schatkist. In de tijden waarin de overheid moet bezuinigen is dat volstrekt geen goed idee.
Ivo, wat vind jij van het plunderen van de schatkist?