De week in 380 woorden
- 13 september 2014
We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: drones gemaakt van opgezette ratten, The Unfappening, zwarte hamburgers uit Japan… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 380 woorden.
Deze week:
- …waren we in Den Haag voor een algemeen overleg over handelsverdragen CETA en TTIP, schreven we mee aan een opinie hierover en kregen een verse stapel gelekte documenten voor onze kiezen.
- …waren we te gast op de Nacht van de Dictatuur, opnieuw in Den Haag. We introduceerden een debat over de vraag of Nederland een surveillancestaat aan het worden is.
- …schreven we samen met EDRi en andere Europese NGO’s een open brief aan Advisory Council van Google, over de manier waarop ze omgaan met het zogenaamde Right to be Forgotten (dat overigens beter het ‘recht-om-in-bepaalde-gevallen-specifieke-bronnen-niet-te-laten-verschijnen-bij-zoekopdrachten-naar-je-naam-tenzij-je-google.com-gebruikt’ kan heten)
Het nieuws van de week:
Minister Opstelten lag de afgelopen week flink onder vuur vanwege zijn warrige optreden tijdens het debat over de bestrijding van radicalisering. Er wordt gezegd dat hij te oud is en niet meer mee kan komen, maar zijn vage en ontwijkende antwoorden verhullen een ander feit: de Big-Brother-Award-winning minister lijkt het principe van de rechtsstaat steeds verder uit het oog te verliezen. Zo schreef de Correspondent over zijn plan om zonder tussenkomst van een rechter paspoorten in te trekken. En dat hij midden in het debat besloot dat een database met reisgegevens toch niet nodig is, roept de vraag op waarom de minister überhaupt verstrekkende voorstellen doet zonder eerst na te denken over de noodzaak ervan.
Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads
- Een interessant perspectief op de strijd tegen IS-propaganda in deze opinie in de Volkskrant. De overheid onderschat hoe ingenieus de social media-campagne van IS in elkaar zit en moet in plaats van willekeurig berichten verwijderen het probleem recht in de ogen kijken.
- Simon Davies legt uit waarom hij niet meedoet aan het Google-circus rond het verwijderen van zoekresultaten: het is vooral een lobby-actie en PR-stunt.
- Op Wired: als je de FBI moet geloven klopten ze netjes aan bij de neergehaalde Silk Road-server, maar volgens de tech-community lijkt het veel meer op een sterk staaltje hacken.