De 13 Principes: Naar een Wereld Zonder Massale Surveillance
Volgende week is de eerste verjaardag van de Necessary and Proportionate Principles. De coalitie achter de 13 internationale principes besteedt deze week daarom elke dag aandacht aan een bepaald aspect van de principes. Waarom zijn ze belangrijk en hoe kunnen we ze gebruiken om ervoor te zorgen dat de politie en de geheime diensten zich gaan houden aan de wetgeving rondom mensenrechten?
Elk van de deelnemende organisaties bespreekt de serieuze surveillance problemen in haar regio en hoe die problemen de 13 principes, en daarmee onze rechten, overtreden. Er is ook aandacht voor de 57 artikelen over surveillance die dit jaar in het Global Information Society Watch (GISWatch) rapport gepubliceerd zijn. Dit rapport van APC en Hivos verkent hoe onverdachte burgers massaal bespied worden door de overheid met medewerking van het bedrijfsleven.
De 13 principes zijn gelanceerd op 20 september 2013 tijdens de 24ste sessie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Ze beschrijven op basis van internationale wetgeving en jurisprudentie hoe overheden verplicht zijn om zich, ook in het informatietijdperk, aan standaarden op het gebied van mensenrechten te houden. De Principes zijn tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen privacy experts, mensenrechtenjuristen en ‘civil society’. Wij hebben er ook aan meegeschreven. Ze kunnen worden gebruikt als een stuk gereedschap om de overheidspraktijken rondom surveillance te hervormen.
Laten we een heldere boodschap sturen naar alle lidstaten van de Verenigde Naties: de wetgeving rondom massale surveillance kan niet langer onze mensenrechten negeren. Lees de Necessary and Proportionate Principles, teken ze hier en tweet met de hashtag #privacyisaright.