De week in 459 woorden
- 04 oktober 2014
We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: een varken dat bier steelt, een stoel die je knuffelt, een reddit over dronken koken… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 456 woorden.
Deze week:
- …waren we bij een Privacy Café in Groningen. De Privacy Café’s gaan als een speer! Check privacycafe.bitsoffreedom.nl om te zien of er binnenkort eentje bij jou in de buurt is.
- …lanceerden we een nieuwe campagnewebsite. Staatssecretaris Teeven is namelijk al een half jaar aan het studeren op het oordeel van het EU hof over de bewaarplicht, de bezwaren stapelen zich op en de grote vraag is: en wat doet Nederland?
- …hebben we met Europese zusterorganisaties gestoeid over die andere uitspraak van het EU Hof: het recht om zoekresultaten van Google te laten verwijderen. De meningen over de perfecte balans tussen privacy en vrijheid van meningsuiting verschillen, maar dat levert wel een zeer interessante discussie op.
Het nieuws van de week:
Het werd deze week opnieuw duidelijk dat de overheid een sterke drang heeft om haar burgers te controleren en daarbij de vrijheid van die burgers uit het oog verliest. Zo schreef De Correspondent over de vergaande bevoegdheden die de Belastingdienst heeft om gegevens van burgers te verzamelen én het achterdeurtje dat geheime diensten hebben om deze gegevens te vorderen. Ministers Opstelten en Plasterk werden op het matje geroepen en moesten de kamer uitleg geven. Ongeveer tegelijkertijd werd bekend dat de overheid grote hoeveelheden data gaat combineren om burgers door te lichten en zo mogelijke fraudeurs op te sporen. Dit ondanks grote bezwaren van het CBP en de Raad van State.
Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads
- Google is al lang niet meer die simpele zoekmachine die het ooit was: het bedrijf neemt als een gek andere bedrijven over en is actief in tal van sectoren, van robots tot windturbines tot biomedische gegevens. En Google geeft steeds meer geld uit aan het beïnvloeden van beleid. Waar gaat dat allemaal toe leiden, vraagt Oliver Burkeman zich terecht af in The Guardian.
- Een fantastische longread van James Bamford over hoe hij in de jaren ’80 een boek schreef over de activiteiten van de NSA en hoe de geheime dienst dat op allerlei manieren tegen probeerde te houden.
- Staan de tweede Crypto Wars op het punt van uitbreken? Als je de reactie van onder andere Europol-chef Troels Oerting hoort op het nieuws dat Apple en Google standaard encryptie gaan invoeren, zou je denken van wel. Het is reden voor de EFF om negen argumenten tegen het reguleren van encryptie uit de oude doos te halen.