De week in 446 woorden
- 10 november 2014
We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: de perpetual disappointments diary, een gadget dat je lucide laat dromen, slimme producten voor online baby’s… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 444 woorden.
Deze week:
- …hebben we de nominaties voor de aankomende Big Brother Awards geopend! Tot 1 december kun je je favoriete privacyschenders weer nomineren. Op 16 december worden de winnaars bekend tijdens de awardceremonie in de Stadsschouwburg Amsterdam.
- …waren we aanwezig bij het algemeen overleg over auteursrecht in de Tweede Kamer. Helaas stond er opnieuw een ineffectief en potentieel vrijheidsbeperkende maatregel op de agenda. Voor echte vernieuwing van het auteursrecht moeten we onze hoop op Brussel vestigen.
- …werd onze directeur Hans de Zwart geïnterviewd voor de Let’s-Fix-the-Internet-project. Hij sprak onder andere over de noodzaak van ‘fair tech’ en de bezwaren tegen de concentratie van macht en informatie bij een handjevol bedrijven. Het interview komt binnenkort online via de website van De Waag Society.
Het nieuws van de week:
Eind vorige maand was er al ophef in de Verenigde Staten over Verizon die een tracking-ID aan het webverkeer van haar mobiele klanten toevoegde. Nederlandse internetgebruikers kwamen er deze week via een testsite achter dat ook Vodafone tracking-IDs toevoegt. In de VS wordt deze manier van tracken door de mobiele providers gebruikt om meer gerichte advertenties te verkopen (en door websites misbruikt als een soort permanente cookie). Hoe dat in Nederland werkt is helaas niet duidelijk: Tot nu toe heeft Vodafone niet laten weten of en waarom ze het verkeer van hun klanten wijzigt op weg naar het internet. We vinden dit een zorgelijke ontwikkeling en hopen dus dat die uitleg snel komt.
Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads
- Het is lastig om te bevatten hoe veel data er precies over ons wordt opgeslagen, maar soms is er iemand die met een tof project een tipje van de sluier opligt. Zo ook in dit artikel van James Somers, waarin hij in beeld brengt hoe Google Docs tot op de letter de totstandkoming van een tekst documenteert.
- De New York Review of Books beschrijft in een helder overzicht wat ons te wachten staat als het internet of things er komt: een wereld waarin computers de wereld om ons heen ‘slim’ maken en alles met elkaar verbinden.
- Voor de verandering eens geen leestip, maar een luistertip: Argos interviewde Harm Brouwer, de nieuwe toezichthouder op de geheime diensten. Een zeer interessant gesprek over Snowden, transparantie en de behoefte aan meer controle op wat onze geheime diensten uitspoken.