De week in 440 woorden
- 22 november 2014
We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: installaties die zuiver water uit cola destilleren, een dwarsdoorsnede van een onderzeese internetkabel, drone-opnames van de Utrechtse Dom … Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 440 woorden.
Deze week:
- …waren we net in Brussel bij onze collega’s van EDRi toen ze documenten openbaar maakten waaruit blijkt dat netneutraliteit op Europees niveau opnieuw onder druk staat. We zijn dus meteen begonnen met het voorbereiden van een campagne om dat recht te zetten, want een slechte Europese wet kan afbreuk doen aan onze Nederlandse netneutraliteit.
- …zijn we druk bezig geweest met de voorbereidingen van de donateursdag volgende week. We hebben 256 nieuwe donateurs nodig om ons werk te kunnen blijven doen. Jij kunt daarbij helpen. Zie help.bof.nl en waarom.bof.nl.
- …hebben we onze eerste stappen gezet in de muziekbusiness: voor de jubileumeditie van de Big Brother Awards hebben we namelijk vier artiesten gevraagd een protestsong over privacy-inbreuken te maken. Volgende week duiken ze de studio in en op 16 december kun je de nummers live horen tijdens de awardceremonie.
Het nieuws van de week:
We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk reageerde de regering op het ongeldig verklaren van de bewaarplicht door het Hof van Justitie van de Europese Unie. Helaas komt die reactie neer op: we houden de bewaarplicht gewoon in stand. Onbegrijpelijk, want de fundamentele bezwaren tegen de opslag van gevoelige informatie van miljoenen onschuldige Nederlanders worden bijna achteloos opzij geschoven. En de bijbehorende argumentatie is zo mogelijk nog zorgwekkender. Onze hoop is nu gevestigd op het Parlement, dat het voorstel in de kiem kan smoren.
Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads
- Wat gebeurt er als een geheime dienst de resultaten van hun surveillance inzetten om een persoon kapot te maken? De recent ontdekte “suicide letter” van de FBI aan Martin Luther King geeft een huiveringwekkende inkijk in hoe ver de Amerikaanse overheid wilde gaan om een politieke tegenstander in diskrediet te brengen.
- “Wat als de overheid zich tegen je keert” is ook de centrale vraag in een artikel van Astrid Cornelisse, Carlijn Schepers en Andrea Wagemans. Is het in dit digitale tijdperk nog mogelijk om te ontsnappen aan een overheid die zich tegen haar eigen burgers keert?
- Een risico van de afhankelijkheid van enorme databases is dat er fouten worden gemaakt. Wat daar de gevolgen van kunnen zijn wordt mooi geïllustreerd door Maaike Goslinga in De Correspondent: zij liep duizenden euro’s mis door een fout in de basisregistratie.