• Menu

0 recente resultaten

Pirate Bay: kat-en-muisspel nog niet voorbij

Moet de Pirate Bay wel of niet geblokkeerd worden? De Nederlandse Hoge Raad kan de vraag zelf niet goed beantwoorden en vraagt nu om uitleg bij het Europese Hof van Justitie. Voorlopig hoeven Nederlandse internetproviders de website in ieder geval nog niet te blokkeren.

Onenigheid
Al in 2010 verzocht anti-piraterij organisatie BREIN verschillende internetproviders om de toegang tot de Pirate Bay te blokkeren, omdat internetgebruikers via deze dienst inbreuk op auteursrechten zouden maken. Toen Ziggo en XS4ALL weigerden om aan een blokkade mee te werken, stapte BREIN naar de rechter. In 2012 werd de organisatie door de rechtbank in het gelijk gesteld. Veel internetabonnees in Nederland hadden daarna géén rechtstreekse toegang tot de website meer, maar via een proxy kon de blokkade gemakkelijk worden omzeild. Naar aanleiding van het vonnis besloten de internetproviders in hoger beroep te gaan en werd er een aantal onderzoeken naar de effectiviteit van de blokkade ingesteld. Daaruit bleek het effect op illegaal downloaden nihil. In 2014 besloot het hof daarom om de blokkade op te heffen. BREIN stapte vervolgens naar de Hoge Raad (de hoogste rechter in Nederland), onder meer omdat het hof volgens de organisatie te veel gewicht aan de effectiviteit van de blokkade had toegekend.

Vragen van uitleg
De Hoge Raad is het met BREIN eens dat het hof te streng is geweest wat betreft de effectiviteit van de blokkade. Volgens Europese rechtspraak hoeft een blokkade namelijk niet daadwerkelijk tot minder auteursrechtinbreuken te leiden. Het is voldoende dat de toegang tot auteursrechtelijk materiaal voor internetgebruikers wordt bemoeilijkt. Toch is het voor de Hoge Raad nog niet duidelijk of aan de internetproviders een blokkade mag worden opgelegd. Daarom zijn er nu twee vragen aan het Europese Hof van Justitie voorgelegd.

Allereerst vraagt de Hoge Raad zich af of de Pirate Bay zelf wel inbreuk op auteursrechten maakt. Op de website zelf wordt namelijk géén materiaal aangeboden. De Pirate Bay is vooral een index van magnet-links die door uploaders op de website worden geplaatst. Als je de links wilt gebruiken, moet je eerst extra software op je computer installeren. Daarmee download je het materiaal vervolgens direct vanaf de computers van andere gebruikers en niet vanaf de Pirate Bay zelf.

Als het Europese Hof van mening is dat de Pirate Bay zelf géén auteursrechtinbreuk maakt, wil de Hoge Raad daarnaast graag weten of rechters alsnog een blokkade mogen instellen.

Consequenties
Het kan nog een hele tijd duren voordat de vragen daadwerkelijk beantwoord worden. Tot die tijd zal de Hoge Raad zelf geen beslissing nemen en blijft de site direct te benaderen. Wordt de toegang uiteindelijk toch geblokkeerd, dan zullen er waarschijnlijk weer manieren bedacht worden om de blokkade te omzeilen. Het kat-en-muisspel blijft dus nog wel even aan de gang.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.