• Menu

0 recente resultaten

L'Oreal / eBay – wat mag moet blijven

Je tweedehands kinderstoel te koop aanbieden op Marktplaats wordt steeds moeilijker. Ook je grappige parodie op Nijntje kun je straks niet meer met je Facebook-vrienden delen. Dat is het worst case scenario van de uitspraak van een Europese rechter over de aansprakelijkheid van website beheerders. Nog een reden voor de Europese Commissie om de regels aan te passen zodat jouw internetvrijheid beschermd wordt.

Meer dan tien jaar geleden werd een belangrijke Europese regel voor jouw internetvrijheid aangenomen: de beheerder van een website is niet aansprakelijk (pdf) voor de informatie die gebruikers via die website publiceren. Je kan daarbij denken aan websites die gebruikers een platform bieden om een mening te uiten of iets te koop aanbieden, zoals Facebook, het forum van Fok! of Marktplaats. De beheerder moet illegale informatie wel direct verwijderen als hij daarvan op de hoogte is. Legale informatie moet uiteraard blijven staan.

Die vrijheid staat onder druk door een teleurstellende uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een zaak tussen L’Oréal en eBay. De cosmeticafabrikant stelde dat eBay inbreuk maakte op haar rechten omdat gebruikers L’Oréal producten via de marktplaats te koop aanboden. Het Hof, dat de rechters in lidstaten adviseert, vindt dat de beheerders die zich niet helemaal passief opstellen ook verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor wat gebruikers op hun websites doen. Door deze verkeerde uitleg van de Europese regels kunnen marktplaatsen als eBay niet profiteren van de uitsluiting van de verantwoordelijkheid.

Je kunt nu al voorspellen wat er straks gaat gebeuren. eBay wil natuurlijk niet graag verantwoordelijk worden gehouden voor wat haar gebruikers op haar website publiceren. Om gedoe voor te zijn zal eBay voorzichtiger worden. De marktplaats zal steeds vaker aanbiedingen weigeren of filteren, ook voor spullen die misschien helemaal niet illegaal zijn. Daarmee wordt jouw vrijheid beperkt, want andere websites moeten natuurlijk hetzelfde doen.

Dat moet anders: er moeten regels komen die er voor zorgen dat beheerders van websites jouw internetvrijheid beschermen. De aanstaande herziening van die Europese richtlijn is daarvoor een uitgelezen moment. In die regels moet de term ‘tussenpersoon’ breder worden uitgelegd en expliciet worden toegepast op websites zoals marktplaatsen, zoekmachines en fora. Die uitsluiting van verantwoordelijkheid moet ook gelden als het beter presenteren van de informatie van de gebruikers deel van hun dienstverlening uitmaakt. Tenslotte zouden er ook regels gemaakt moeten worden die bepalen wat er gebeurt als informatie ten onrechte is verwijderd. Een boete zou er voor kunnen zorgen dat eisers niet blindelings van alles laten verwijderen. Zulke regels moeten jouw recht op het publiceren van informatie beschermen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.