Voor Brein zijn straks alle internetters verdacht
- 18 april 2012
Bits of Freedom heeft altijd al gezegd dat er een echte oplossing moet komen voor het beschermen van auteursrechten. Helaas denkt Brein daar anders over. Afgelopen februari heeft zij Ziggo en XS4all gedwongen om de Pirate Bay te blokkeren. Die blokkade eist Brein aanstaande donderdag ook voor drie andere internetaanbieders. Een blokkade die aantoonbaar ineffectief is en alleen maar kan eindigen in de controle van alle internetters. Het is dus hoog tijd dat de politiek deze aanpak een halt toeroept en de weg vrij maakt voor alternatieven.
UvA toont aan dat blokkade geen effect heeft
Brein heeft als onderbouwing van de rechtzaak tegen Ziggo en XS4all een aantal steekproeven gedaan. Met deze steekproeven hebben ze gemeten hoeveel abonnees onbetaalde bestanden aanbieden via Bittorrent. Onderzoekers van de UvA hebben deze steekproeven, enige tijd na het aanzetten van de blokkade, herhaald. Zij hebben daarbij geen significante afname gevonden in het delen van onbetaalde bestanden. Hiermee tonen de onderzoekers aan dat de blokkade helemaal geen effect heeft.
Iedereen kan een doorgeefluik zijn
Brein beseft dat natuurlijk ook. En daarom probeert ze de blokkade nu te verschuiven, van internetproviders naar proxies (een soort doorgeefluik voor websites). Daarbij maakt Brein gebruik van een zwaar juridisch middel waarbij de ‘inbreukmaker’ niet in staat wordt gesteld zijn verhaal te doen voor de rechter. Brein kan daardoor relatief eenvoudig allerlei soorten websites en proxies offline laten halen. Eerst waren dat nog proxies die alleen maar The Pirate Bay doorgaven. Maar inmiddels zijn ook proxies die andere websites doorgeven in het vizier van Brein gekomen.
De blokkade breidt zich uit
De strategie van Brein om haar blokkade uit te breiden heeft verregaande gevolgen. Om sites écht onbereikbaar te maken, zal Brein een breed net over het internet moeten werpen. Brein richtte zich eerst alleen op doorgeefluiken die expliciet naar de Pirate Bay verwezen. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met Google Translate, dat ook als doorgeefluik kan worden gebruikt? Of een technologie als Tor? Daarmee kunnen gebruikers ook op zoek gaan naar mogelijk onbetaald materiaal. De eerste poging van Brein om een algemeen doorgeefluik offline te halen wordt gelukkig voorlopig tegengehouden door de rechter. Maar Brein zal het hier niet bij laten.
Brein’s proxy-jacht is een bedreiging voor jouw internetvrijheid
En terwijl Brein’s blokkade zich als een olievlek uitspreidt over het internet wordt de internetter de dupe. Hoeveel proxies er ook geblokkeerd worden, er zullen altijd nieuwe manieren worden gevonden om toch toegang te krijgen. Deze lange strijd levert daarom uiteindelijk niets op voor de rechthebbenden: die worden er geen cent beter van. We verwachten dat (zelfs) Brein dat uiteindelijk in zal zien. Maar dat betekent niet dat je dan beter af bent: in haar zucht naar handhaving zal Brein providers gaan dwingen om in plaats van te blokkeren, Deep Packet Inspection (DPI) te gebruiken om alle internetters te controleren (iets dat ze al eerder heeft voorgesteld).
Dat betekent dat jij, als internetter, bij voorbaat verdacht bent. Dat is buiten alle proporties en zou een grote inbreuk op je privacy zijn. En naast je privacy bedreigen de acties van Brein ook jouw recht op vrije toegang tot informatie. Door steeds meer websites en proxies te blokkeren, groeit in de eerste plaats het risico op ‘overblokkering’, oftewel het meeblokkeren van informatie waar geen auteursrechten van anderen op rusten. Daarnaast kunnen websites in principe niet alleen met een beroep op het auteursrecht, maar ook vanwege veiligheid, expliciete content of om andere redenen worden geblokkeerd. Bits of Freedom is van mening dat websiteblokkades nooit een goed middel kunnen zijn om publicatie van dergelijke informatie tegen te gaan, omdat daarmee de vrijheid van meningsuiting vooraf wordt ingeperkt.
Kamer, het is tijd om ruimte voor andere oplossingen te creëren!
Bits of Freedom vindt dat artiesten en creatieven recht hebben op een eerlijke vergoeding voor hun werk. Maar de manier waarop Brein dit probeert te bereiken is het verkeerde spoor. Sites blokkeren lost het probleem niet op. Handhaving in deze vorm is alleen mogelijk met verregaande controle. Met veel schade tot gevolg. De Tweede Kamer heeft zich al uitgesproken tegen het blokkeren van websites, net als de Europese Commissie. Wij roepen de Kamer op om snel met nieuwe voorstellen te komen die het mogelijk maken het auteursrecht te moderniseren. En die tegelijkertijd de broodnodige ruimte bieden voor vernieuwende manieren van inkomsten voor artiesten.
Help de Kamer een handje! Wat zou jij de Kamerleden willen adviseren?