Wat niet weet, wat wél deert
De spyware die de Duitse politie gebruikte om in het geheim op computers van een verdachte mee te kunnen kijken, bleek superslecht beveiligd te zijn. Dus toen bleek dat ook de Nederlandse politie die software gebruikt, wilden wij er het fijne van weten. Via een Wob-verzoek vroegen we alle relevante informatie op over de aanschaf en de inzet ervan. Het KLPD gaf een schandalig slecht antwoord: veel te laat, onvolledig en overmatig gecensureerd.
Spyware is software die de politie in het geniep op je computer, zoals je mobiele telefoon, kan installeren en waarmee zij de besturing ervan ongemerkt kan overnemen. Uit een analyse (en update) door de hackersvereniging CCC bleek dat de spyware die door de Duitse politie gebruikt werd superslecht beveiligd was en zich gemakkelijk liet manipuleren. Naast het feit dat het gebruik van spyware een enorme inbreuk op je privéleven maakt, voor ons reden genoeg om alles over de inzet van spyware door de Nederlandse politie te willen weten.
De Tweede Kamer was kritisch en stelde vragen maar de minister gaf bar weinig informatie. Tegelijkertijd vroegen wij, met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, het KLPD om alle documenten over deze software openbaar te maken. De beslissing op ons verzoek is schandalig laat en slecht (we waren al naar de rechter gestapt): het KLPD verstrekt slechts een paar documenten rondom de vragen van de Tweede Kamer en die zijn dan ook nog eens grotendeels zwart gemaakt (hier, hier en hier).
Daar zijn we natuurlijk niet tevreden mee. Het KLPD houdt geheid een enorme berg aan documenten achter de hand. In zijn antwoord aan de Tweede Kamer maakt de minister namelijk al duidelijk dat er documenten over de aanschaf, certificering en het gebruik van spyware bestaan. Het is bovendien ongeloofwaardig dat de KLPD over de inzet van zo’n bijzonder zwaar opsporingsmiddel, met een enorme impact op de privacy van betrokkenen én met grote risico’s voor het slagen van het opsporingsonderzoek, niets op papier heeft staan. Bovendien is in de documenten die wél openbaar zijn gemaakt aantoonbaar te veel weggestreept.
Nee, hier komt het KLPD niet mee weg. Als we niet al eerder naar de rechter zijn gestapt, zal de beslissing op ons bezwaarschrift zeker weer drie maanden op zich laten wachten. Maar zolang het KLPD niet open is over de huidige inzet van de spyware, kan vanzelfsprekend niet worden gesproken over nieuwe bevoegdheden.