• Menu

Word onafhankelijk van Big Tech, download Signal!

Doe mee aan de 'Onafhankelijk van Big Tech'-beweging!

Wil je meer controle over je communicatie en minder afhankelijk zijn van Big Tech? Stap dan over naar Signal! Bits of Freedom roept Nederlanders op om Signal te downloaden en zoveel mogelijk te gebruiken in plaats van WhatsApp. Geen verschil in gebruiksgemak, maar wel een grote impact op je privacy en digitale vrijheid.

Platformen van Big Tech bedrijven hebben een enorme invloed op onze privacy, vrijheid van meningsuiting, politiek en democratie. Meta en Google verzamelen op gigantische schaal data om mensen te profileren en ze producten of ideeën aan te smeren. Extreme ideeën komen vaak bovendrijven op platformen waar geen ruimte is voor nuance. Dit is in principe niets nieuws.

Maar onlangs sloeg Trump de handen ineen met techbazen als Elon Musk (X) en Marck Zuckerberg (Meta), waardoor gebruik van Big Tech ons kwetsbaar maakt voor politieke ontwikkelingen uit de Verenigde Staten. Die techbazen hebben het online voor het zeggen, wat ons ook in Nederland afhankelijk maakt van hun overtuigingen. Door deze verweving tussen politieke macht (Trump) en technologische macht (Big Tech) ontstaat er nieuwe, terechte twijfel bij het gebruik van Big Tech platformen. Daarom is dit het momentum om onafhankelijk te worden van Big Tech en over te stappen naar alternatieven.

Waarom is Signal een betere keuze dan WhatsApp?

Veel Nederlanders maken gebruik van WhatsApp. Volgens ons is Signal een betere keuze. Signal biedt alles wat je van een chat-app verwacht, maar zonder de nadelen van Big Tech's WhatsApp. Dit zijn de belangrijkste voordelen van Signal ten opzichte van WhatsApp:

1. Signal beschermt je privacy.
De app verzamelt geen onnodige data en gebruikt alleen wat strikt noodzakelijk is om berichten te versturen. WhatsApp doet dat niet. Meta (het bedrijf achter WhatsApp) verzamelt zogenoemde metadata over bijvoorbeeld de tijd, frequentie en duur van je activiteiten op WhatsApp, maar ook over groepen en je profielfoto. Wat WhatsApp daarmee doet, is niet te controleren. De app is hier zelf namelijk niet transparant over. We vermoeden zelfs dat Meta deze gegevens gebruikt om gebruikers te profileren voor advertenties op hun andere platformen, maar dit valt niet te controleren. WhatsApp zelf ontkent dit.

2. Signal is een stichting die niet aan haar gebruikers verdient.
De app draait op donaties en maakt geen winst. Signal doet niet aan adverteren en al helemaal niet aan tracking. WhatsApp is een platform van Big Techbedrijf Meta, een bedrijf dat erom bekend staat het belang van de gebruiker niet hoog te hebben zitten: Meta's verdienmodel draait op privacy invasieve tracking en verdient geld aan jouw gegevens. Het bezit van deze gegevens geeft Meta veel macht. Het bedrijf kan jou op basis van hun profilering advertenties en content voorschotelen waarvan de kans groot is dat je de boodschap gelooft of op de advertentie klikt. Deze 'gepersonaliseerde' advertenties manipuleren gebruikers. Daarover schreven we eerder dit artikel.

3. Signal is open source.
Dat betekent dat iedereen de broncode van de app kan controleren. Dat zorgt voor transparantie en veiligheid. Je kunt namelijk 'onder de motorkap' van de app kijken en precies zien wat er met jouw gegevens gebeurt. WhatsApp is niet open source, waardoor niemand kan controleren wat de app precies doet met je data. WhatsApp en Signal maken wel beide gebruik van end-to-end encryptie, waardoor niemand mee kan lezen met de inhoud van jouw communicatie.

Gebruik Signal zoveel mogelijk

Hoe meer mensen Signal gebruiken, hoe minder macht Big Tech heeft over onze communicatie. We begrijpen natuurlijk dat niet iedereen direct de overstap maakt. Om toch met al je vrienden en familieleden te kunnen blijven communiceren, hoef je WhatsApp niet meteen te verwijderen. Maar iedere chat die je met Signal voert, is een stap richting digitale onafhankelijkheid.

🔹 Download Signal en ontdek welke vrienden het al gebruiken.
🔹 Vraag of groepsgesprekken naar Signal kunnen verhuizen.
🔹 Zet in je WhatsApp-status: ‘Bereikbaar op Signal!’ en verander je profielfoto in een 'Message me on Signal' rondje (zie afbeeldingen onderaan).

Maak vandaag nog de overstap en ervaar hoe eenvoudig privacyvriendelijk communiceren kan zijn!

FAQ Oproep

Hier beantwoorden we een aantal terugkerende vragen over deze oproep.

Sluit je aan bij onze beweging!

Je Whatsapp gebruik verminderen is een goede eerste stap, maar om minder afhankelijk te worden van Big Tech is er meer nodig. Bits of Freedom brengt momenteel in kaart wat er moet gebeuren om in Nederland volledig onafhankelijk van Big Tech te zijn en welke rol jij daarin kan spelen. Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de 'Onafhankelijk van Big Tech' mailing:

Wat is er volgens jou nodig om onafhankelijk te worden van Big Tech?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat van je horen!

Wil jij ook anderen inspireren en oproepen tot actie? Deel onze campagne afbeeldingen op je eigen sociale media kanalen of verander je Whatsapp foto naar een 'Message me on Signal' rondje.

Klik op de afbeeldingen om ze in hoge resolutie op te slaan.

Deze campagne sluit zich aan bij de missie van #makesocialssocialagain, een collectief aan campagnes.

Formuliergegevens

Je kunt je inschrijven voor de 'Onafhankelijk van Big Tech' mailing door je e-mailadres achter te laten. Je ontvangt dan zowel een welkomstmail als een bevestigingsmail om je definitief in te schrijven voor deze mailing. Als je je ook inschrijft voor de tweewekelijkse nieuwsbrief, dan ben je na bevestiging van je inschrijving voor beide mailings aangemeld.

We slaan geen IP-adres op en alle gegevens, behalve de reacties waarbij is aangegeven dat ze anoniem gebruikt mogen worden, worden aan het einde van de oproepcampagne verwijderd.

 

 

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.