NB Nieuws over Avg/GDPR vind je voortaan in Dossier Jouw data
In 2012 werd gestart met wat uiteindelijk een vier jaar durend proces zou blijken te zijn: het ontwerpen van nieuwe, Europese regels om gegevens te beschermen. De Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) zou de Europese privacyregels uit 1995 vervangen en het niveau van gegevensbescherming in Europa en haar lidstaten verhogen en harmoniseren. De Avg vormt daarom een belangrijk stuk wetgeving, dat raakt aan de levens van miljoenen mensen.
Deze herziening was een unieke kans om er voor te zorgen dat jij zelf mag bepalen wat er met jouw gegevens gebeurt. Toen dit onderwerp voorlag in het Europees Parlement stak een ongeëvenaarde lobbystorm op van grote, vaak Amerikaanse, bedrijven (denk aan Facebook, Google, Amazon, eBay, Yahoo, Microsoft). Voormalig eurocommissaris Viviane Reding liet weten dat het de meest agressieve lobbycampagne betrof die ze ooit had meegemaakt. En het Europees Parlement werd overspoeld door het grootste lobbyoffensief in haar politieke geschiedenis.
Samen met andere Europese burgerrechtenorganisatiesLees hier meer over het internationale werk dat we doen binnen European Digital Rights (EDRiLees hier alle documenten die EDRi rondom de privacyverordening verzamelde) bood Bits of Freedom weerstand. We worstelden ons door de ruim 3000(!) voorgestelde wijzigingen (jargon: amendementen). We moesten Europarlementariërs overtuigen dat datalekken echt gevaarlijk zijn en dus gemeld moeten worden. Dat het geen goed idee is om burgers zonder toestemming online te volgen en te profileren. En dat het belangrijk is om niet meer gegevens over mensen op te slaan dan noodzakelijk.
De Avg is in 2016 aangenomen, en treedt op 25 mei 2018 in werking. De wet is verre van perfect. Zoals we in 2015 al aangavenGDPR: Lacking ambition, but saving the basics., hebben we echter wel “de meest belangrijke elementen onderdelen van gegevensbescherming in Europa” gered en hebben we nu een middel om bedrijven en overheden die jouw data gebruiken verantwoordelijk te houden. We zijn erop gebrand precies dat te doen. We zullen doorgaan met het strijden voor privacy en onze stem laten horen waar en wanneer dat nodig is. En we zullen jou helpen hetzelfde te doen.