• Menu

0 recente resultaten

Artikel 13 aangenomen: uploadfilter maakt internet niet beter – integendeel

Het Europees Parlement heeft ‘ja’ gezegd tegen het omstreden Artikel 13 in de nieuwe auteursrechtenrichtlijn. De vrijheid van expressie en de creativiteit van internetters zullen door de introductie van uploadfilters worden ingeperkt. Tech-giganten worden nog machtiger.

James Malone

Alles wat mensen willen uploaden op een internetplatform, moet straks eerst worden gefilterd om mogelijke inbreuken op het auteursrecht te voorkomen. Honderdduizenden Europeanen kwamen in actie tegen dit voorstel, omdat uploadfilters het internet ingrijpend zullen veranderen.

Wanprestatie

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, dat campagne voerde tegen Artikel 13, is kwaad op de Europese Commissie en de voorstemmers in het Europees Parlement. “De uitstekend onderbouwde kritiek van onder meer vooraanstaande internetpioniers, academici en mensenrechtenorganisaties is veel te makkelijk weggewuifd. Er wordt een schijnoplossing geïntroduceerd die bovendien nieuwe en grotere problemen gaat veroorzaken. Dit is echt een wanprestatie.”

Context?

De hoeveelheid data die dagelijks wordt geüpload is veel te groot om door mensen te laten controleren. Gebruik van geautomatiseerde uploadfilters wordt voor de internetplatformen onvermijdelijk. Deze filters zijn echter niet in staat context te herkennen. Ze zien van een bewerkte videoclip bijvoorbeeld niet of het een politiek betekenisvolle persiflage is – een van de vormen die in veel landen zijn uitgezonderd van auteursrecht. Om geen risico te lopen gaan de tech-giganten veel meer tegenhouden dan strikt noodzakelijk. Zo wordt de vrijheid van expressie onnodig ingeperkt.

Tech-giganten worden nog dominanter

Een ander groot bezwaar is dat de benodigde software makkelijker te ontwikkelen en te financieren is voor de tech-giganten, dan voor kleinere, concurrerende bedrijven. Mede hierdoor worden de Google’s en Facebooks van deze wereld nog dominanter, terwijl zij nu al veel te veel invloed hebben op onze politiek en cultuur.

Welke filters gaan volgen?

De Zwart vreest dat met de introductie van dit uploadfilter het hek van de dam is. “Er wordt door de Europese Commissie inmiddels gesproken over nieuwe filters om andere soorten ‘ongewenste’ informatie tegen te houden, zoals mogelijk terroristische content en vermeend nepnieuws. De normalisering van politiek gemotiveerde internetcensuur ligt op de loer. Het is makkelijk om de invloed van de Europese Unie op onze persoonlijke levens en vrijheid te onderschatten. Dit dossier laat zien hoe belangrijk het is om in mei te gaan stemmen. De uitkomst van vandaag maakt in ieder geval duidelijk bij welke partijen het open en vrije internet niet in goede handen is.”

“De Europese Commissie moet visie ontwikkelen op het inperken van de macht van de grote platforms. De invloed van bedrijven als Facebook en Google op het publieke debat en in onze economie is te groot. We moeten de verregaande vercommercialisering van het internet stoppen en de belangen van de burger centraal stellen.”

Redacties die meer informatie willen kunnen contact opnemen met:

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.