• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom stuurt brandbrief over belangenverstrengelingen bij controversieel wetsvoorstel

De minister van Justitie en Veiligheid onderhandelt op dit moment over een nieuwe Europese wet die online seksueel misbruik van kinderen moet tegengaan. Uit journalistiek onderzoek blijkt dat er sprake is van belangenverstrengeling. De Europese Commissie werkt innig samen met de bedrijven die en belang hebben bij deze wet. Mensenrechtenorganisatie Bits of Freedom vindt belangenverstrengeling problematisch en heeft een brandbrief aan de minister gestuurd met de oproep om tegen het huidige voorstel te stemmen. Beleidsadviseur Rejo Zenger: "Het commercieel belang van een paar bedrijven staat voorop, niet dat van het kind."

Het gaat om een wetsvoorstel om seksueel misbruik van kinderen te bestrijden. Onderdeel van het controversiële voorstel is de mogelijkheid om platforms als WhatsApp en Signal te dwingen alle berichten van alle gebruikers op het platform mee te lezen. De Nederlandse regering wil end-to-end encryptie beschermen, maar is nog steeds voorstander van zogenaamde *client side device scanning*. Dat zet de vertrouwelijkheid van online communicatie op het spel.

Uit grondig onderzoek van journalisten blijkt dat er sprake is van belangenverstrengeling. De Europese Commissie heeft een langdurige en innige samenwerking met een groot netwerk van veelal aan elkaar gerelateerde goede doelen, technologiebedrijven, en lobbykantoren. Een deel van die organisaties wordt financieel gesteund door de Europese Commissie. De Europese Commissie vroeg bedrijven rond de lancering van het voorstel campagnes te lanceren die beleidsmakers en politici moeten enthousiasmeren. Beleidsadviseur Rejo Zenger: "Dit is in het bijzonder zorgelijk omdat sommige van de technologieën die de betrokken bedrijven als dienst leveren, de kern van de controversiële delen van het voorstel vormen. Zo is Thorn een van de weinige bedrijven die de technologie voor de zogenaamde detectiebevelen zou kunnen leveren."

Bits of Freedom stuurde vandaag een brandbrief aan de minister van Justitie en Veiligheid, die in Brussel over het wetsvoorstel onderhandelt. De organisatie vraagt de minister om tegen het voorstel te stemmen. Ze moet eerst uitzoeken welke belangen leidend waren bij de inrichting van het voorstel. En dat is ook in lijn met het advies van de belangrijkste adviseur van de regering op dit onderwerp, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen: een breder debat is noodzakelijk om over zo'n belangrijk onderwerp weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.