Europees voorstel netneutraliteit onvoldoende
Eurocommissaris Kroes presenteerde gisteren een voorstel voor nieuwe Europese telecomwetgeving. Die wetgeving laat providers ruimte om netneutraliteit te omzeilen en staat op gespannen voet met de Nederlandse netneutraliteitswet. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom roept het Europees Parlement op om het voorstel te verbeteren.
Het voorstel laat providers ten eerste de ruimte om bijvoorbeeld een Facebook-only of een YouTube-only abonnement aan te bieden en het internet te vertragen. In het voorstel wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen 'internet' en zogenoemde 'gespecialiseerde diensten'. Providers moeten het 'internet' neutraal aanbieden: ze mogen op dat internet dus bepaalde diensten geen voorrang geven of vertragen. Ze mogen echter wel voorrangsafspraken maken voor 'gespecialiseerde diensten', onder twee voorwaarden. Die diensten mogen de werking van het internet niet aantasten en ze mogen niet worden gepromoot of 'breed worden gebruikt' als vervanging van het internet. Die voorwaarden zijn niet streng genoeg.
Het voorstel laat providers daarnaast de ruimte om naar eigen inzicht internet te blokkeren als dat nodig is om 'serieuze misdaad' te voorkomen of te verhinderen. De Nederlandse wet kent niet zo'n brede uitzondering, omdat internettoegangsproviders dan zelf zouden kunnen bepalen dat bepaald verkeer moet worden geblokkeerd. Dit staat op gespannen voet met het grondrecht op communicatievrijheid.
De woordvoerder van Kroes heeft op Twitter gegarandeerd dat dit voorstel geen gevolgen heeft voor de Nederlandse netneutraliteitswet. Dat zou goed nieuws zijn voor Nederland, maar het is moeilijk te rijmen met de ruimte die providers in dit voorstel krijgen om netneutraliteit te omzeilen. "Het voorstel kan en moet worden verbeterd zodat netneutraliteit op Europees niveau is gewaarborgd," aldus Bits of Freedom. "We rekenen op het Europees Parlement om het internet vrij en open te houden."
Lees hier de volledige tekst van het voorstel. Lees hier de Nederlandse netneutraliteitswet.
Neem voor vragen contact op met Janneke Slöetjes (+31 6 1795 3655) of Ot van Daalen (+31 6 5438 6680).
Update 12 september 12.45 uur:
Het woord 'substantieel' is uit de tekst verwijderd. Dit woord verwees naar een eerdere versie van het voorstel. De werking van het internet zou in deze versie niet substantieel mogen worden aangetast. Dit vereiste komt niet terug in de huidige versie van het voorstel.